• Prváci a druháci na Červenom Kameni

          • Naši najmladší žiaci sa v stredu 29. mája 2024 vybrali na prehliadku hradu opradeného nejednou povesťou. Zaujalo ich rozprávanie o tomto pôvodne kráľovskom hrade v Malých Karpatoch z 13. storočia, poprechádzali sa po nádvorí Červeného Kameňa. Spoločne prežili príjemný deň.

          • Naši atléti úspešne v krajskom kole

          • Naši žiaci po úspešnom vystúpení na okresnom kole v atletike boli pozvaní na štart v krajskom kole. A veru - ich cesta do Bratislavy v pondelok 27. mája 2024 nebola márna. Adela Cormanová  získala 1. miesto v hode vortexom. Šimon Nehyba v behu na 60 metrov obsadil štvrté miesto, v skoku do diaľky mu patrí siedma priečka. Naša štafeta chlapcov v behu na 4x60 metrov skončila tiež na 7. mieste. Vďaka za príjemný deň s atletikou. 

          • Na stretnutí s Plechovou Mínou

          • Divadlo Piki ponúklo našim deťom zaujímavé stretnutie s divadlom v komornom prostredí Spoločenského domu MCK. Predstavenie Plechová Mína vzniklo podľa knihy Pavla Hrnčířa a hovorí o tom, čo sa môže diať deťom v rôznych kútoch našej planéty, ba aj o tom, ako sa z detí môžu stať vojaci. Dievčatku Dru daruje vojak čosi zo svojej výzbroje. Je to hračka, domáce zvieratko alebo nebezpečná zbraň? Všetko sa skončilo dobre, veď naši mladší žiaci videli modernú rozprávku. V piatok 24. mája 2024 sa priamo v škole uskutočnil workshop, ktorý priblížil deťom vznik bábkového predstavenia i úlohu hudby v ňom. Ďakujeme za Bábkohranie.

          • Putovný pohár MDD v šachu

          • Po štyridsiaty deviaty raz sa uskutočnil šachový turnaj, ktorého symbolom je striebristý pohár víťazov z alpaky. V našej telocvični sme privítali v stredu 22. mája 2024 štyridsaťštyri žiakov z malackých škôl. Hralo sa sedem kôl. Za šachovnicami sedeli hráči, ktorí udržiavali napätie až do samého konca. Víťazmi sa v celkovom poradí stali gymnazisti Patrik Černý a Filip Černý, s ktorými putuje aj trofej. Naša dvojica Dávid Tedla a Alex Filípek obsadili druhú priečku. Medzi jednotlivcami patrí tretia priečka Dávidovi Tedlovi. Dávid je zároveň najúspešnejším v kategórii mladších žiakov, druhým sa stal Juraj Balogh. Najmladšou účastníčkou a zároveň treťou medzi dievčencami je Nina Hankerová. Vďaka za príjemné šachové popoludnie. 

          • 6. A v Bratislave

          • Žiaci 6. A navštívili 22. mája 2024 bratislavské Múzeum dopravy. Šiestaci si s odborným výkladom prezreli štyri expozície: Zlatý vek dopravy na cestách i koľajniciach, Míľniky slovenského motorizmu v 2. polovici 20. storočia, Vývoj železničnej, oznamovacej a zabezpečovacej techniky a Vodná doprava. Po návšteve múzea žiaci pokračovali v prehliadke nášho hlavného mesta. Vo vláčiku Prešporáčiku sa dozvedeli o histórii Bratislavy a počas vyhliadkovej jazdy mali možnosť vidieť jej zaujímavé miesta a pamiatky. Počasie žiakom prialo, a tak mohli naplno využiť i prestávku na Bratislavskom hrade a vidieť krásavicu na Dunaji ako na dlani.

          • Po prvý raz na súťaži mladých záchranárov civilnej ochrany

          • Družstvo našej školy zostavené zo žiakov 7. ročníka sa niekoľko týždňov pripravovalo na súťaž mladých záchranárov civilnej ochrany. Účastníci pretekov sa v stredu 15. mája 2024 vybrali riešiť viaceré úlohy: skúšali si použitie ochrannej masky, zaoberali sa topografiou, poskytovaním prvej pomoci, venovali sa haseniu drobných požiarov aj dopravnej výchove, strieľali zo vzduchovky. Overovali si teoretické vedomosti v testoch i prakticky na vytýčenej trati okresného kola v Zámockom parku. Ceníme si, že náš štvorlístok získal štvrté miesto medzi trinástimi zúčastnenými družstvami.

          • Piataci o knihách s Dadom Nagyom

          • Žiaci 5. B a 5. C sa v stredu 15. mája 2024 vybrali do Literárnej kuchyne MCK v Malackách. Stretli sa v nej s Dadom Nagyom, ktorý zaujímavo rozprával o samotných knižkách aj ich autoroch. Z rozprávania vyplynuli otázky literárneho kvízu a naši piataci sa tešili aj z knižných odmien. 

          • Štvrtáci v papierni aj na Bradle

          • V utorok 14. mája 2024 sa žiaci 4. A a 4. B vybrali do Prietrže, aby sa nielen dozvedeli o výrobe papiera, ale aj si ju sami vyskúšali. Spomienkou na tento deň v Papierničke Petrus všetkým zostanú papierové srdiečka s kvietkami. Potom sa naši štvrtáci vydali na Bradlo. Pripomenuli si osobnosť Milana Rastislava Štefánika a pokochali sa pohľadmi na okolité kopce.

          • Slávik Slovenska

          • Slávik Slovenska si trilkuje už tridsiaty druhý rok. V piatok 10. mája 2024 sa v malackom CVČ stretlo v troch kategóriách okresného kola dvadsaťosem priaznivcov slovenskej ľudovej piesne z trinástich škôl. Z našej školy sa s vynikajúcim klavírnym sprievodom v podaní siedmaka Richarda Hlavatého v I. kategórii predstavila Lena Húšťavová piesňami Vyskočilo slniečko a Ej, povedal mi milí. S rovnakým sprievodom vystúpila v II. kategórii Emma Pafková, ktorá zaspievala piesne Čia je to orienka a Ej, povedal mi milí. Obe dievčatá získali čestné uznanie.

          • Po druhý raz na streleckých pretekoch

          • Okresná organizácia Malacky Slovenského poľovníckeho zväzu po druhý raz zorganizovala preteky - Majstrovstvá Malaciek - v streľbe zo vzduchovky. Z našej školy na začiatku mája na terče mierili dve dievčatá a šesť chlapcov. Najlepšiu mušku malo družstvo chlapcov v zložení R. Hlavatý, M. Bilkovič, D. Jursa. Spoločne získali 251 bodov, čo znamená tretiu priečku.

          • Piatok v znamení atletiky

          • 10. mája 2024 sa v areáli Základnej školy na Záhoráckej ulici stretli žiaci v okresnom kole Školskej atletiky. Žiaci II. stupňa si zmerali sily v behu na 60 metrov a 800 metrov, vrhali guľou, skákali do výšky i diaľky, dievčatá hádzali raketkou, chlapci kriketovou loptičkou a vyvrcholením sa stal beh dievčenských i chlapčenských štafiet na 4 x 60 metrov. Medzi dievčatami sa najlepšie darilo Adele Cormanovej, ktorá zvíťazila v hode raketkou, vo vrhu guľou jej patrí druhé a Ide Pullmanovej tretie miesto. Nikomu sa nepodarilo predbehnúť našu štafetu v zložení Šimon Nehyba, Frederik Diviak, Peter Lechan a Richard Beňka. Šimonovi Nehybovi patrí strieborná priečka v behu na 60 metrov aj v skoku do diaľky. Richard Beňka získal druhé miesto v skoku do výšky a tretie miesto v skoku do diaľky.   

          • Tretiaci a štvrtáci u ovocinára

          • Nad Skalicou zažili príjemný deň žiaci 3. B a 4. C v piatok 10. mája 2024. Na kopci vo vinohradoch v sade navštívili ovocinára Hrehora. Spoločne sa venovali téme života stromov, starostlivosti o ovocné stromy i kríky, ba niektoré úkony si vyskúšali aj prakticky. Deti sa dozvedeli o spracovaní ovocia a ocenili aj ochutnávku sirupu. Zoznámili sa s prípravou tradičnej skalickej maškrty - trdelníka. Vďaka za voňavý piatok!

          • Piataci a šiestaci v Bratislave

          • Žiakom 5. B a 6. B prialo v piatok 10. mája 2024 počasie počas exkurzie v Bratislave. Turistickým vláčikom Prešporáčikom navštívili najznámejšie miesta v našom hlavnom meste. Všetkým sa páčil priam pohľadnicový výhľad zo Slavína aj zastavenie pri Bratislavskom hrade. Deti ocenili i návštevu Múzea dopravy v Bratislave. Dozvedeli sa o vývine dopravy, prezreli si zbierky bicyklov, motoriek, áut, zaujali ich aj železničné modely. Vydarený piatok!

          • Druháci s mokrým vysvedčením

          • Žiaci 2. A v týždni od 6. mája absolvovali v bazéne malackej Maliny plavecký kurz a v piatok sa s úsmevom na tvári pýšili mokrým vysvedčením. Potešili aj svoje mamičky, pre ktoré pri príležitosti Dňa matiek vytvorili prekrásne srdiečka. 

          • Decká z Dérerky na Behu oslobodenia

          • V stredu 8. mája 2024 sa uskutočnil v malackom Zámockom parku 52. ročník Behu oslobodenia a 18. ročník Pohára CVČ. Tento beh sa zároveň stal spomienkou na Antona Puteka, bývalého riaditeľa našej školy, zanieteného hádzanára a nadšeného podporovateľa každého športu. Počasie neodradilo najmä deti z I. stupňa. Vďaka našim druhákom Juliane Benkovej a Pavlovi Petrovičovi získala Dérerka tretie miesto v súťaži o Pohár Centra voľného času v Malackách. Pódiové umiestnenie je fajn, no aj samotná účasť prináša príjemný pocit. Ďakujeme všetkým bežcom z Dérerky za ich účasť a poďakovanie patrí aj dievčatám z II. stupňa za pomoc pri organizácii podujatia. 

          • Úspešní riešitelia Biologickej olympiády

          • Dňa 25. apríla 2024 sa v malackom CVČ uskutočnilo okresné kolo 58. ročníka Biologickej olympiády v kategórii D. Naši dvaja siedmaci sa spolu s ďalšími šiestimi účastníkmi popasovali s teoretickými zadaniami aj praktickou úlohou, v ktorej sa venovali stavbe tulipánu. Marek Bušík obsadil druhé miesto, Natália Pajpachová sa stala úspešnou riešiteľkou. Obom blahoželáme. 

          • Šiestaci na rande s históriou

          • Žiaci zo 6. A sa v piatok 3. mája 2024 vybrali do Archeologického múzea v Bratislave. Mali možnosť pozrieť si bohatú zbierku vzácnych nálezov aj z rôznych oblastí Slovenska, aj z rôznych historických období od praveku až po novovek. V interaktívnej časti výstavy v pivničných priestoroch a v múzeu sa šiestaci oboznámili so životom na hradoch i hrádkoch. Bližšie si prezreli egyptskú časť Kabinetnej zbierky Evanjelického lýcea a spoznali zaujímavé pamiatky zo starovekého Egypta, jednotlivé skupiny tamojšieho obyvateľstva a viacerých bohov, ba dozvedeli sa aj o procese mumifikácie a pohrebných rituáloch. V tvorivej dielni si vyrobili amulety s vlastnými menami vyjadrenými hieroglyfmi. Zaujímavé piatkové predpoludnie!

          • Čokoládová tretra s našou účasťou

          • V utorok 30. apríla 2024 sa na bratislavskom štadióne Mladá garda uskutočnili bežecké preteky detí do 11 rokov. V ôsmom ročníku sa na štart postavilo rekordných 906 detí, medzi nimi aj desiatka detí z Dérerky. Bežali v kategórii prípravka 200 metrov, najmladší žiaci prekonali trať 300 metrov, štyria žiaci hádzali aj vortexom. Užili si príjemný športový deň aj v spoločnosti Jána Volka, bežca, reprezentanta Slovenskej republiky, ktorý toto podujatie podporuje.