• Slávik Slovenska

          • Slávik Slovenska si trilkuje už tridsiaty druhý rok. V piatok 10. mája 2024 sa v malackom CVČ stretlo v troch kategóriách okresného kola dvadsaťosem priaznivcov slovenskej ľudovej piesne z trinástich škôl. Z našej školy sa s vynikajúcim klavírnym sprievodom v podaní siedmaka Richarda Hlavatého v I. kategórii predstavila Lena Húšťavová piesňami Vyskočilo slniečko a Ej, povedal mi milí. S rovnakým sprievodom vystúpila v II. kategórii Emma Pafková, ktorá zaspievala piesne Čia je to orienka a Ej, povedal mi milí. Obe dievčatá získali čestné uznanie.

          • Piatok v znamení atletiky

          • 10. mája 2024 sa v areáli Základnej školy na Záhoráckej ulici stretli žiaci v okresnom kole Školskej atletiky. Žiaci II. stupňa si zmerali sily v behu na 60 metrov a 800 metrov, vrhali guľou, skákali do výšky i diaľky, dievčatá hádzali raketkou, chlapci kriketovou loptičkou a vyvrcholením sa stal beh dievčenských i chlapčenských štafiet na 4 x 60 metrov. Medzi dievčatami sa najlepšie darilo Adele Cormanovej, ktorá zvíťazila v hode raketkou, vo vrhu guľou jej patrí druhé a Ide Pullmanovej tretie miesto. Nikomu sa nepodarilo predbehnúť našu štafetu v zložení Šimon Nehyba, Frederik Diviak, Peter Lechan a Richard Beňka. Šimonovi Nehybovi patrí strieborná priečka v behu na 60 metrov aj v skoku do diaľky. Richard Beňka získal druhé miesto v skoku do výšky a tretie miesto v skoku do diaľky.   

          • Tretiaci a štvrtáci u ovocinára

          • Nad Skalicou zažili príjemný deň žiaci 3. B a 4. C v piatok 10. mája 2024. Na kopci vo vinohradoch v sade navštívili ovocinára Hrehora. Spoločne sa venovali téme života stromov, starostlivosti o ovocné stromy i kríky, ba niektoré úkony si vyskúšali aj prakticky. Deti sa dozvedeli o spracovaní ovocia a ocenili aj ochutnávku sirupu. Zoznámili sa s prípravou tradičnej skalickej maškrty - trdelníka. Vďaka za voňavý piatok!

          • Piataci a šiestaci v Bratislave

          • Žiakom 5. B a 6. B prialo v piatok 10. mája 2024 počasie počas exkurzie v Bratislave. Turistickým vláčikom Prešporáčikom navštívili najznámejšie miesta v našom hlavnom meste. Všetkým sa páčil priam pohľadnicový výhľad zo Slavína aj zastavenie pri Bratislavskom hrade. Deti ocenili i návštevu Múzea dopravy v Bratislave. Dozvedeli sa o vývine dopravy, prezreli si zbierky bicyklov, motoriek, áut, zaujali ich aj železničné modely. Vydarený piatok!

          • Druháci s mokrým vysvedčením

          • Žiaci 2. A v týždni od 6. mája absolvovali v bazéne malackej Maliny plavecký kurz a v piatok sa s úsmevom na tvári pýšili mokrým vysvedčením. Potešili aj svoje mamičky, pre ktoré pri príležitosti Dňa matiek vytvorili prekrásne srdiečka. 

          • Decká z Dérerky na Behu oslobodenia

          • V stredu 8. mája 2024 sa uskutočnil v malackom Zámockom parku 52. ročník Behu oslobodenia a 18. ročník Pohára CVČ. Tento beh sa zároveň stal spomienkou na Antona Puteka, bývalého riaditeľa našej školy, zanieteného hádzanára a nadšeného podporovateľa každého športu. Počasie neodradilo najmä deti z I. stupňa. Vďaka našim druhákom Juliane Benkovej a Pavlovi Petrovičovi získala Dérerka tretie miesto v súťaži o Pohár Centra voľného času v Malackách. Pódiové umiestnenie je fajn, no aj samotná účasť prináša príjemný pocit. Ďakujeme všetkým bežcom z Dérerky za ich účasť a poďakovanie patrí aj dievčatám z II. stupňa za pomoc pri organizácii podujatia. 

          • Úspešní riešitelia Biologickej olympiády

          • Dňa 25. apríla 2024 sa v malackom CVČ uskutočnilo okresné kolo 58. ročníka Biologickej olympiády v kategórii D. Naši dvaja siedmaci sa spolu s ďalšími šiestimi účastníkmi popasovali s teoretickými zadaniami aj praktickou úlohou, v ktorej sa venovali stavbe tulipánu. Marek Bušík obsadil druhé miesto, Natália Pajpachová sa stala úspešnou riešiteľkou. Obom blahoželáme. 

          • Šiestaci na rande s históriou

          • Žiaci zo 6. A sa v piatok 3. mája 2024 vybrali do Archeologického múzea v Bratislave. Mali možnosť pozrieť si bohatú zbierku vzácnych nálezov aj z rôznych oblastí Slovenska, aj z rôznych historických období od praveku až po novovek. V interaktívnej časti výstavy v pivničných priestoroch a v múzeu sa šiestaci oboznámili so životom na hradoch i hrádkoch. Bližšie si prezreli egyptskú časť Kabinetnej zbierky Evanjelického lýcea a spoznali zaujímavé pamiatky zo starovekého Egypta, jednotlivé skupiny tamojšieho obyvateľstva a viacerých bohov, ba dozvedeli sa aj o procese mumifikácie a pohrebných rituáloch. V tvorivej dielni si vyrobili amulety s vlastnými menami vyjadrenými hieroglyfmi. Zaujímavé piatkové predpoludnie!

          • Čokoládová tretra s našou účasťou

          • V utorok 30. apríla 2024 sa na bratislavskom štadióne Mladá garda uskutočnili bežecké preteky detí do 11 rokov. V ôsmom ročníku sa na štart postavilo rekordných 906 detí, medzi nimi aj desiatka detí z Dérerky. Bežali v kategórii prípravka 200 metrov, najmladší žiaci prekonali trať 300 metrov, štyria žiaci hádzali aj vortexom. Užili si príjemný športový deň aj v spoločnosti Jána Volka, bežca, reprezentanta Slovenskej republiky, ktorý toto podujatie podporuje.