• Čítajme si 2023

          • Aj tento rok sme sa zapojili do celoslovenského detského čitateľského maratónu pod názvom Čítajme si..., ktorý organizuje Linka detskej istoty. Cieľom tohto projektu je pritiahnuť k čítaniu viac detí a zároveň poukázať na význam literatúry v ich živote. Čítanie má množstvo kladov. Podporuje rozvoj detskej osobnosti, pomáha poznať hodnoty, rozlišovať dobro a zlo, vytvára priestor pre fantáziu, ponúka veľa informácií a vedomostí. Počas týždňa od 22. do 26. mája 2023 si na hodinách slovenského jazyka či literatúry prítomní žiaci v škole čítali. V triedach sa striedali príbehy rozprávkové, zábavné, strašidelné i dobrodružné. Všetci si prišli na svoje. Otvorili sme spolu dvere do sveta fantázie, do ktorého môže vchádzať každý bez obmedzenia. Čítanie je super! A preto: "Čítajme si..."

          • Druháci a prváci v Abelande

          • Žiaci 2. A, 2. C i 1. C sa vydali v stredu 24. mája 2023 na cestu za poznávaním. Vybrali sa do Abelandu, gazdovskej dedinky pri Lozorne. Deti sa oboznámili so životom našich predkov, s tým, čo bolo voľakedy súčasťou každodenného života - a dnes pomaly upadá do zabudnutia. Poobzerali si zvieratká, dozvedeli sa o tradičných remeslách, napríklad o výrobe keramiky či mletí zrna na múku. Skúsili svojimi rúčkami spracovať cesto a urobili si pre seba chlebík. Navštívili bylinkovú záhradku a uvarili si čajík. Strieľali z luku, pochutnali si na výbornom obedíku a šantili na lúke. Super deň!

          • Čokoládová tretra

          • Čokoládová tretra sú bežecké preteky pre deti do 11 rokov pod patronátom Jana Železného, českého atléta, svetového rekordéra, viacnásobného olympijského víťaza. V utorok 23. mája 2023 sa v Bratislave v areáli STU Mladá garda zišlo na siedmom ročníku 628 detí zo 65 škôl či klubov. Medzi nimi bola skupina jedenástich žiakov z našej školy. Deti boli prihlásené do bežeckých disciplín na 100 i 200 metrov alebo súťažili v hode raketkou. Všetci si užili parádny atletický deň aj v spoločnosti Jána Volka, slovenského atléta.

          • Tretiaci v Miloticiach

          • Žiaci 3. A, 3. B sa vybrali v utorok 23. mája 2023 za rieku Moravu, aby si užili deň s históriou. Premenili sa na princezné aj princov a v dobových kostýmoch sa vybrali na prehliadku zámku. Kňažná im porozprávala o živote šľachticov v minulosti. V zámockej jazdiarni navštívili výstavu dravých vtákov, ba tí odvážnejší sa dravca dotkli alebo si vyskúšali jeho prílet na ruku. Deti sa poprechádzali po zámockom parku, obdivovali pávy, strávili čas hrami - jednoducho prežili úžasný deň.

          • Putovný pohár MDD v šachu 2023

          • V utorok 23. mája 2023 sa naša telocvičňa opäť stala dejiskom šachového turnaja, ktorý má už päťdesiatročnú tradíciu. Prvé dva ročníky  sa nehrali o vzácnu alpakovú trofej, preto samotný Putovný pohár MDD v šachu má 48 rokov. Štyridsať žiakov zo šiestich škôl nášho okresu si o 13.00 hodine zasadlo za šachovnice a odohralo sa spolu sedem kôl po desať minút. V závere boli ocenení úspešní šachisti - prvostupniari. Z nich prvé miesto získal náš Juraj Balogh. Najúspešnejším dievčaťom sa stala Mirka Soboličová, žiačka 8. B triedy. Celkovo tretie miesto patrí Adamovi Vozárovi. V družstvách naši chlapci získali dve pódiové umiestnenia: Krištof Peťko a Dušan Dong Quy získali striebornú priečku, na treťom mieste sa umiestnili Adam Vozár a Alex Filípek. Putovný pohár v nasledujúcom roku bude mať svoj domov v Gymnáziu na Ul. 1. mája. 

          • Dievčatá pod košmi aj vysokou sieťou

          • Naše dievčatá sa 16. mája 2023 zúčastnili na krajskom kole STREETBASKETU 3x3 v Senci. Napriek vynaloženému úsiliu sa umiestnili na šiestej priečke. Úspešné boli naše reprezentantky v okresnom kole MIDICOOL volejbalu. V štvorkovom volejbale sa našim dievčatám v piatok 19. mája 2023 opäť podarilo postúpiť do krajského kola. Budeme držať palce!

          • Druháci vo včelárstve

          • Deti 2. C triedy sa vybrali na návštevu do včelárstva v Devínskej Novej Vsi. Cestovali vláčikom, čo niektoré deti zažili vo štvrtok 18. mája 2023 prvý raz. Hoci sa na nich neusmievalo slniečko, druháci prežili skutočne zaujímavé predpoludnie. Deti sa dozvedeli veľa zaujímavostí o včielkach, ich živote, o spracovaní medu. Maškrtné jazýčky si tiež prišli na svoje: ochutnali veľa druhov medíkov - lipový, agátový, lesný, medovicový, aróniový, jahodový, citrónový, škoricový, kakaový.., ba vyrobili si aj voskové sviečky. Vďaka za príjemné vyučovanie!

          • Deviataci v Prírodovednom múzeu SNM

          • Žiaci 9. A a 9. B mali vo štvrtok 18. mája 2023 možnosť zopakovať si mnohé poznatky z biológie. Strávili totiž predpoludnie v expozíciách Prírodovedného múzea SNM v Bratislave.  Prešli štyrmi výstavami: Príbeh života na zemi, Biodiverzita Slovenska, Biodiverzita Zeme a Klenoty Zeme, ktorých moderná podoba v múzeu vznikla za posledných desať rokov. Piatou, modernou, expozíciou sa stala tá s názvom Človek v čase a priestore. Deviatakov určite zaujali poznatky z oblastí živej a neživej prírody. 

          • Prváci v sokoliarstve

          • Počasie bolo v utorok 16. mája 2023 k našim deťom milosrdné a dovolilo im prežiť príjemné predpoludnie v nádhernom lesnom prostredí tu na Záhorí. Prváci navštívili  v chránenej krajinnej oblasti CHKO Červený rybník v katastrálnom území obce Lakšárska Nová Ves sokoliarstvo. Vraj nie nič krajšie ako rozumieť životu vtákov. Táto myšlienka nadchla aj naše deťúrence, ktoré sa dozvedeli o dravcoch a vydali sa po náučnom chodníku za poznávaním prírody. Vďaka za úžasné dopoludnie!

          • Štvrtáci na potulkách

          • Štvrtáci sa v utorok 16. mája 2023 vybrali na potulky do kraja Milana Rastislava Štefánika. Najprv ich cesta zaviedla do Prietrže na návštevu najmenšej slovenskej papierničky Petrus, ktorá dostala názov po pôvodnom názve obce Prietrž. Papier sa tu nevyrába z dreva, ale z bavlny, jednoročnej rastliny, ktorú dovážajú z Ameriky. Žiaci si zopakovali možnosti výroby papiera, mohli sa dotknúť gréckeho papyrusu, videli originálny pergamen, dozvedeli sa, že papier sa kedysi vyrábal aj z kúskov látky. Na spiatočnej ceste ich neodradil ani májový dážď a vyšli na vrchol Bradla. Zoznámili sa s výnimočnou stavbou architekta Dušana Jurkoviča, Mohylou genarála M. R. Štefánika.

          • Slávik Slovenska

          • V okresnom kole 31. ročníka celoslovenskej speváckej súťaže detí a mládeže v interpretácii slovenskej ľudovej piesne sa predstavili i naše slávice. 12. mája 2023 sa v malackom CVČ stretlo 27 žiakov z 13 škôl. Emma Pafková sa predstavila piesňami Išlo dzjefčatko a Tenká som ja, tenučká. V II. kategórii získala čestné uznanie. V III. kategórii zaspievala piesne Medzi dvoma verhami a Chodzili chuapci k nám Tamara Slobodová. Patrí jej tretia priečka.

          • Výborné výsledky Testovania 9 2023

          • 22. marca 2023 sa aj v našej škole uskutočnilo celoslovenské testovanie žiakov 9. ročníka z matematiky a zo slovenského jazyka a literatúry. 11. mája 2023 nám boli doručené výsledky. V oboch predmetoch sme dosiahli výsledky s hodnotami nad celoslovenským priemerom, a to v predmete matematika s hodnotou 61,8 % o 6,7 %, v slovenskom jazyku a literatúre s priemernou úspešnosťou školy 66,5 % o 7,8 %. 

          • O prvej pomoci

          • Kiežby sme nikdy nemuseli potrebovať poznatky, ktoré si žiaci I. stupňa a 5. B triedy odniesli z prednášky spojenej s videoprojekciou a pesničkami. Deti sa dozvedeli vo štvrtok 11. mája 2023 v rámci programu Školy života o základoch prvej pomoci: od zavolania na telefonickú linku 155, cez nahlásenie správnych a dôležitých údajov, priebeh telefonátu, poskytovanie prvej pomoci až po príchod zdravotníkov. Podnetné predpoludnie! 

          • Príbeh hudby so 4. B

          • Žiaci 4. B triedy sa vo štvrtok 11. mája 2023 vybrali vlakom do Bratislavy. Vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu si v rámci koncertu Príbeh hudby vypočuli úžasné melódie v podaní Symfonického orchestra  Slovenského rozhlasu, Bratislavského chlapčenského zboru, Vojenskej hudby. Presvedčili sa, že klasická hudba vnímaná v koncertnej sále je výnimočným zážitkom. Zoznámili sa s hudobnými nástrojmi - a prežili príjemné predpoludnie.

          • Beh oslobodenia

          • V sobotu 6. mája 2023 sa nadšenci behu vybrali do Zámockého parku, aby sa zúčastnili na 51. ročníku Behu oslobodenia a 17. ročníku Pohára CVČ. Najskôr to vyzeralo na usmoklené predpoludnie a napokon sa z toho vykľul super športový zážitok. Na štart sa postavilo 120 žiakov základných škôl. Tešíme sa, že sa na stupne víťazov postavili aj naši žiaci a za bodované umiestnenia do piateho miesta Základná škola Dr. Jozefa Dérera získala bronzový pohár, ktorý prevzala Nelka Stašková. Medzi prvákmi a druhákmi na treťom mieste dobehol Maxim Rozboril. Na rovnakej priečke v tejto vekovej kategórii sa umiestnila  Kristína Šteflíková. Medzi pätnástimi piatačkami a šiestačkami bola najrýchlejšia Nela Stašková. Na treťom mieste dobehol v kategórii starších žiakov Adam Boškovič. 

          • Zaujímavé predpoludnie detí z I. stupňa

          • Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru v Malackách v súčinnosti s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Malackách privítala pri príležitosti osláv sviatku svätého Floriána, patróna hasičov, v priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Malackách deti aj z našej školy. Hasiči si pripravili v piatok 5. mája 2023 praktické ukážky zásahovej činnosti. Žiaci I. stupňa videli vyslobodzovanie raneného pomocou hydraulického náradia, poskytnutie prvej pomoci, transport raneného sanitkou, hasenie vodou a penou či ukážky činnosti príslušníkov odboru kynológie a hipológie Prezídia Policajného zboru.

          • Ďalšie priaznivé správy z olympijského zápolenia

          • V mesiaci apríl sa naše žiačky zúčastnili ďalších kôl predmetových olympiád. 20. apríla 2023 sa uskutočnilo okresné kolo Biologickej olympiády v kategorii D-TP. Na tretej priečke sa umiestnila siedmačka Emma Klimešová, úspešnou riešiteľkou sa stala Natália Pajpachová zo šiesteho ročníka. Svoje želiezko v ohni sme mali aj na krajskom kole Chemickej olympiády v kategórii D dňa 27. apríla 2023. Deviatačka Martina Osuská sa stala jej úspešnou riešiteľkou. Tešíme sa spolu s našimi dievčatami.

          • 5. A vo Fablabe

          • V piatok 28. apríla 2023 sa žiaci 5. A triedy vybrali za novými poznatkami a skúsenosťami do Fablabu v Bratislave. Fablab je priestor na nápady a kreativitu. Ponúka možnosť tvorby a výroby rôznych predmetov a materiálov na profesionálnych zariadeniach. Podporuje invenčnosť, nové technologické postupy. Žiaci absolvovali dva workshopy. Jeden bol venovaný základom blokového programovania micro:bitu, prostredníctvom ktorého mohli programovať jednoduché úlohy, vrátanie programovania hudby alebo vytvorenia jednoduchej animácie. Pomocou micro:bitu skúsili vytvoriť kompas alebo teplomer či sťahovať program na hardvér. V druhej tvorivej dielni sa učili upravovať drevo pomocou vypaľovania a podarili sa im skutočne krásne obrázky.