• Hókus - pókus po tretí raz

          • V utorok 28. novembra 2023 sa aj trieda 7. B vybrala do do laboratória SOŠ chemickej v Bratislave, aby sa priblížila k chémii. Žiaci uvažovali o vode, spôsoboch jej čistenia. Exkurzia našich siedmakov veľmi zaujala a už teraz sa tešia na novú tému o vitamínoch. Žiaci si spoločne užili aj historické centrum Bratislavy.

          • Vybíjaná - mladšie žiačky

          • V piatok 24. novembra 2023 sa aj naša škola stala dejiskom okresného kola vo vybíjanej mladších žiačok. Dievčatá sa v skupine B stretli s rovesníčkami zo SŠ sv. F. Assiského, ZŠ v Lábe a ZŠ v Zohore. Všetky dievčatá podali bojovný výkon, no nepodarilo sa im postúpiť medzi najlepšie štyri družstvá a bojovať o medaily. Nič to - o rok bude opäť možnosť postaviť sa na hracie plochy.

          • Naši žiaci pomáhali svojim kamarátom

          • Dňa 24. novembra 2023 sa v priestoroch Komunitného centra v Malackách zavŕšil 4. ročník okresnej výtvarnej a literárnej súťaže Ako som pomohol svojmu kamarátovi alebo spolužiakovi, ktorý je niečím iný. Naši druháci z 2. A a štvrtáci zo 4. A sa zapojili do výtvarnej časti. Vytvorili úžasné leporelo aj veľký spoločný obraz. Tešíme sa, že za svoje úsilie boli ohodnotení, a to cenou poroty aj cenou za vizuál. 

          • Deviataci v Seredi

          • Žiaci 9. ročníka sa venujú téme II. svetovej vojny, o ktorej je potrebné hovoriť a pripomínať si jej vplyv na osudy ľudí. Vo štvrtok 23.11.2023 navštívili naši deviataci Múzeum holokaustu v Seredi, ktoré vzniklo v priestoroch bývalého pracovného a koncentračného tábora. Predstavuje teda autentické miesto viažuce sa k tragickému obdobiu riešenia židovskej otázky na Slovensku počas druhej svetovej vojny. V múzeu sa žiaci dozvedeli prostredníctvom vystavených dobových dokumentov, fotografií a rôznych predmetov o prenasledovaní Židov na území Slovenska. 

          • 7. A triede učarovalo Vlčie hrdlo

          • V stredu 22.11.2023 sa žiaci 7.A triedy vybrali spoznávať čaro a tajomstvá predmetu chémia. Ich prvou zastávkou bola Stredná odborná škola chemická vo Vlčom hrdle. V priestoroch školy si v rámci projektu Hókus - Pókus prakticky vyskúšali rôzne oddeľovacie metódy používané pri čistení odpadových vôd. Po veľmi zaujímavých praktických skúsenostiach sa presunuli do Slovnaftu, najznámejšieho chemického podniku. Počas exkurzie v areáli závodu videli priestory, ktoré nie sú verejnosti tak ľahko dostupné. Dozvedeli sa, ako sa k nám dopravuje čierne zlato – ropa, kde sa spracovávajú a aj uskladňujú rôzne produkty získané z ropy.

          • Žiaci II. stupňa v SND

          • V utorok 21. novembra 2023 sa žiaci 7. C, 8. C a 9. C vybrali do Slovenského národného divadla v Bratislave. Najskôr sa dozvedeli o výbere titulu, o príprave divadelného predstavenia, z hodín literatúry si zopakavali rôzne povolania podieľajúce sa na procese tvorby inscenácie. Dramaturg divadla priblížil žiakom aj príbeh Kuba, ktorého autorom je Jozef Hollý, rodák zo Skalice, evanjelický kňaz. Viacerí žiaci navštívili po prvý raz večerné predstavenie v SND. Zostáva veriť, že sa opäť ponúkne možnosť spoločne vyraziť za kultúrou.

          • Školské majstrovstvá okresu Malacky v šachu

          • V stredu 15. novembra 2023 sa vybralo našich pätnásť šachových nádejí na stretnutie so šachovými priaznivcami z ďalších šiestich škôl okresu Malacky. Za šachovnice si sadlo celkovo šesťdesiatšesť žiakov v spoločnej kategórii dievčat a chlapcov. Teší nás, že z KD v Závode prinieslo naše družstvo pohár za zisk II. miesta a Tomáš Mosnáček postúpil do krajského kola. Všetci si spoločne užili príjemný šachový deň.

          • 7. C za poznávaním do Bratislavy

          • Siedmaci sa s vyučovacím predmetom chémia len oboznamujú. Určite sa žiakom 7. C páčila možnosť nazrieť do laboratória a zaoberať sa vybranou témou v rámci projektu Hókus - Pókus na pôde Strednej odbornej školy chemickej v bratislavskom Vlčom hrdle. V utorok 14. novembra 2023 sa zaoberali témou vody - jej znečistením aj čistením s využitím separačných metód. Potom si naši siedmaci poobzerali drezinu, drevený bicykel, autá, motorky, model Bratislavy, dozvedeli sa o histórii dopravy na našom území so sprievodcom v Múzeu dopravy. Zaujímavé predpoludnie.

          • iBobor aj v Dérerke

          • V týždni od 6. do 10.11.2023 sa uskutočnil 17. ročník informatickej súťaže pomenovanej po usilovnom, inteligentnom a čulom zvieratku - bobrovi. Cieľom podujatia je podporiť záujem žiakov o informatické a komunikačné technológie. V tomto roku sa súťaže iBobor zúčastnilo 129 965 žiakov a študentov vo viacerých kategóriách. Z našej školy  druháci a tretiaci riešili úlohy v kategórii Drobec. Z devätnástich účastníkov sa stalo deväť úspešnými riešiteľmi. Najúspešnejší boli štvrtáci a piataci: zo 63 účastníkov v kategórii Bobrík bolo 29 úspešných riešiteľov a z nich dvaja získali 96 bodov a dosiahli percentil s hodnotou 96,27. V kategórii Benjamín súťažili štyridsiati šiestaci a siedmaci. Úspešných riešiteľov bolo šesť. Úlohy v kategórii Kadet riešilo 32 ôsmakov a deviatakov, trinásti sa stali úspešnými riešiteľmi. Celkovo sa z Dérerky na súťaži zúčastnilo 154 žiakov.     

          • Komparo u deviatakov

          • Opäť sa začína nie jednoduchá cesta deviatakov, ktorá vyústi v jarných mesiacoch testovaním zo slovenského jazyka a literatúry, matematiky aj prijímacím konaním. Predzvesťou sa už tradične stalo skúšobné testovanie KOMPARO 9. To poskytne obraz zúčastneným o úrovni dosiahnutých vedomostí a zároveň sa stalo tréningom na zvládanie stresujúcich situácií. Všetkým našim deviatakom držíme palce, aby sa im podarilo naplniť predstavy o budúcej forme štúdia. 

          • Wocabee opäť aj u nás

          • V tomto školskom roku sa žiaci z viacerých tried našej školy znovu zúčastnili Jazykového Wocabee šampionátu. Žiaci si cez Wocabee aplikáciu osvojovali anglické frázy, slovnú zásobu, jej písanie a výslovnosť  a za úspešne zvládnuté úlohy zbierali body - Wocapoints. Najviac bodov sa podarilo nazbierať skupine žiakov zo 6. A, ktorí sa s priemerom 1621 bodov na žiaka umiestnili na druhom mieste - s rozdielom len 35 bodov oproti prvým - zo zapojených 34 skupín v okrese. Tešíme sa, že sa žiaci zapojili do tejto aktívnej formy učenia sa angličtiny a zároveň blahoželáme k postupu do krajského kola, kam postupujú prvé tri skupiny z každého okresu. Súťaž sa uskutočňuje pod záštitou MŠVVaŠ SR. 

          • Štvrtáci o vesmíre

          • Slnečná sústava, planéty, hviezdy, vesmírne objavy a cesty -  to sú pre deti atraktívne témy. Dokážu ich  úžasne výtvarne spracovať. Aj v tomto školskom roku si žiaci zo 4. A pripravili jedinečné prezentácie svojich prác.

          • Jeseň, pani bohatá,...

          • Jesenné dni v októbri si naše deti v ŠKD skutočne užili do sýtosti. Tvorili, zdobili, kreslili šarkany, ba vybehli s nimi aj do Zámockého parku. A čo by to bola za vychádzka, keby si prváci spoločne nezašantili na preliezkach. Vydarené popludnie!