• Tekvicový týždeň

          • V týždni od 23. októbra 2023 deti z I. stupňa mohli priniesť tekvice a prispieť tak k vytvoreniu oranžovej jesennej nálady vo vestibule školy. Na chodbe trónili počas celého týždňa tekvice vysmiate, zamračené, ozdobené kvetmi, klobúkmi, videli sme myšací domček, rozprávkové bytosti, ba nejeden plod jesene sa stal aj svetlonosom počas Strašidelnej Dérerky. V piatok 27. októbra 2023 boli odmenené tie najzaujímavejšie.

          • Strašidelná Dérerka

          • Po viacerých rokoch sme sa opäť krásne báli vo štvrtok 26.10.2023. V podvečer sa deti z I. stupňa spolu s pani vychovávateľkami a pani učiteľkami vybrali na cestu prekonania obáv z niečoho neznámeho. Najskôr sa s lampiónikmi i lampášikmi prešli ulicami mesta. Po návrate do školy vstúpili deti postupne do školy. Tá stemnela a chodba i triedy sa premenili na cestu s prekážkami. Deti na nej stretli aj rôzne bytosti. Ozýval sa výskot, smiech, sem-tam bolo vidno obavu. Na záver každý dostal diplom a sladkú odmenu. Prežili sme príjemný jesenný večer.

          • Ako som pomohol svojmu kamarátovi alebo spolužiakovi

          • Deti z I. stupňa sa zapojili do štvrtého ročníka výtvarnej a literárnej súťaže na tému Ako som pomohol svojmu kamarátovi alebo spolužiakovi, ktorý je niečím iný. Naši druháci aj štvrtáci sa rozprávali o tom, aké je potrebné i dôležité si navzájom pomáhať a vytvorili úžasné výtvarné dielka.

          • Hovorili sme o jedle

          • V týždni od 16. októbra 2023 sa uskutočnil 11. ročník súťažno-vzdelávacieho projektu Hovorme o jedle, do ktorého sa zapojilo 560 škôl z celého Slovenska. Medzi nimi boli aj naši žiaci I. stupňa, ktorí sa venovali téme strukovín. Povedali si o ich význame v našej výžive, ba fazuľky, šošovičky či hrášky inšpirovali k zaujímavému výtvarnému tvoreniu či hudobnému prejavu.

          • Literárne potulky zavŕšené v Modre

          • Vo štvrtok 19. októbra 2023 ôsmaci ukončili literárne potulky žiakov II. stupňa po západnom Slovensku v Modre. Navštívili Múzeum Ľudovíta Štúra, kde si zopakovali nadobudnuté poznatky z hodín literatúry, poobzerali si vystavené exponáty. Dozvedeli sa aj o modranskej majolike. Žiakov oslovila tvorba figuralistov, hľadali súvis medzi habánskou a modranskou keramikou. Na záver zašli na cintorín a navštívili miesto posledného odpočinku Ľudovíta Štúra a Karola Štúra. 

          • Deviataci v Piešťanoch

          • Deviataci v stredu 18. októbra 2023 navštívili kúpeľné mesto Piešťany. Ich cieľom sa stalo Balneologické múzeum Imricha Wintera, v ktorom sa oboznámili s históriou kúpeľníctva v tomto meste, dozvedeli sa o slovenských minerálnych vodách, zaujala ich aj archeologická expozícia, ba opäť si pripomenuli pôsobenie Milana Rastislava Štefánika. Popri Váhu sa dostali k Pamätnej izbe Ivana Kraska. Tá je umiestnená v básnikovom piešťanskom byte, v ktorom básnik s manželkou žili v rokoch 1943 – 1958.  

          • Jesenné motívy u druhákov

          • Jeseň nám zatiaľ ukazuje svoju prívetivejšiu tvár. A tak ju vidia aj naši žiaci z II. A: vytvorili dielka pre svoje starké, babičky aj pre svojich starkých a deduškov. Na školských laviciach sa ocitla aj výstavka zeleniny a ovocia, ba deti si vytvorili aj dary štedrej prírody z papiera.

          • Nezvyčajne na výtvarnej výchove

          • Expozícia je podľa slovníka súbor vystavovaných predmetov, výstava. Tá v malackom kaštieli ponúka netradičné stretnutie s moderným umením v nekonvenčnom prostredí. Žiaci II. stupňa navštívili v rámci výtvarnej výchovy výstavu, na ktorej ich sprevádzal výtvarník Marek Burcl. Zaujímavé stretnutie s výtvarným umením. 

          • Siedmaci v Borskom Mikuláši, na Bradle i v Košariskách

          • Žiaci siedmeho ročníka sa vo štvrtok 12. októbra 2023 vybrali po stopách dvoch osobností nášho regiónu. Najskôr si v Borskom Mikuláši pripomenuli bernolákovca Jána Hollého. Potom sa dostali do kopaničiarskeho kraja, kde sa pokochali pohľadmi z Bradla, najvyššieho vrcholu Myjavskej pahorkatiny s mohylou, kde spočíva Štefánik a dvaja talianski letci. Stretli sa - a to doslova - s Milanom Rastislavom Štefánikom. Infobod sa stal miestom prvého stretnutia, Múzeum Milana Rastislava Štefánika v Košariskách druhého. Inšpiratívny deň, vďaka zaň.

          • Šiestaci o Veľkej Morave

          • Veľkomoravskému obdobiu patrí u nás výnimočné postavenie. Žiaci šiesteho ročníka sa vo štvrtok 5. októbra 2023 vybrali na miesta, ktoré nám Veľkú Moravu, pôsobenie Konštantína a Metoda, používanie hlaholiky i cyriliky pripomínajú rukolapne. Slovanské hradisko v Mikulčiciach ponúka možnosť predstaviť si život našich predkov. Šiestakom sa v príjemnom jesennom počasí naskytli pekné pohľady na okolitý kraj, kontúry kostolíkov, trávnatú rieku, ktorá kopíruje meandre rieky Moravy. 

          • Krásná jako kvítka je ta země

          • V českom Havířove vyhodnotili 31. ročník medzinárodnej výtvarnej súťaže deti materských škôl, základných škôl a nižších tried gymnázií v odbore kresba a grafika. Do súťaže Krásná jako kvítka je ta země na vyhlásenú tému Co sa děje v krajině prispela svojou prácou aj Simonka Petrášová z 8. B. Jej kresba bola medzi 1435 obrázkami z Čiech, Slovenska, Slovinska, Poľska, Litvy, Estónska, Bulharska, Srbska a Argentíny. Teší nás, že Simonkino stvárnenie čínskeho múru bolo medzi vystavenými výtvarnými prácami počas uplynulých troch týždňov. Veď v 5. kategórii porotcovia posudzovali a vyberali spomedzi 342 výtvarných diel.

          • V Múzeu naftového dobývania a geológie

          • Deviataci sa v tretí októbrový deň vybrali do Hodonína, aby si prezreli vnútornú i vonkajšiu expozíciu jedinečného múzea. V ňom je všetko na dosah, v bezprostrednej blízkosti. Mapuje históriu dobývania aj spracovania ropy nielen v okolí Hodonína, ale aj u nás na Záhorí. Žiaci videli rôzne druhy hornín, zaujali ich modely vrtných súprav, ťažobných veží. V technologickom parku si zblízka poobzerali rôzne mohutné stroje. V ďalšej časti exkurzie sa žiaci 9. ročníka zaoberali živou prírodou. V hodonínskej ZOO obdivovali plameniaky, primáty, exotické vtáctvo, mačkovité šelmy, posedeli si ťavách. Príjemný školský deň.