• Úspešný atletický piatok

          • V piatok 28. apríla 2023 sa stretli v Základnej škole na Záhoráckej ulici staršie žiačky a starší žiaci z dvanástich škôl, aby si zmerali sily v atletických disciplínach. Medzi chlapcami sa najviac darilo Adamovi Boškovičovi, ktorý zvíťazil v skoku do výšky aj v skoku do diaľky. Chlapci získali druhé miesto v štafetovom behu. Celkovo našim chlapcom patrí strieborná priečka. Vo vrhu guľou sa na 2. mieste umiestnila Ida Pullmanová. V hode kriketovou loptičkou patrí 2. miesto Daniele Streleckej, zvíťazila Adela Cormanová. Na striebornej priečke sa v behu na 800 metrov umiestnila Nela Stašková. Nelke patrí víťazstvo v skoku do diaľky. V štafetovom behu dievčatá dobehli na treťom mieste. Po zrátaní výsledkov našim dievčatám patrí zlato a spolu s nimi sa tešíme postupu do krajského kola. 

          • Dva dni s florbalovými nádejami

          • Florbal v našej škole našiel podporu a tento kolektívny šport si radi zahrajú starší i mladší. V spolupráci so Slovenským zväzom florbalu sa v pondelok 24. apríla 2023 stretli prváci a druháci z troch škôl, aby sa venovali porovnaniu svojich florbalových zručností. V piatok 28. apríla 2023 sa uskutočnil turnaj mladších žiakov vo florbale. V oba dni si deti spoločne užili florbal plnými dúškami.

          • Naše hviezdičky

          • Vo štvrtok 27. apríla 2023 sa našich osemdesiatjeden šikovných žiakov zapojilo do medzinárodnej anglickej sútaže ENGLISH STAR. Ich úlohou bolo v časovom limite čo najlepšie vypracovať súťažný test, v ktorom sa testovali ich nadobudnuté jazykové vedomosti v rámci ročníka. Veľmi sa tešíme veľkej účasti a naši žiaci sa zasa tešia na možnosť vyhrať krásne vecné ceny. O výsledkoch sútaže a termíne vyhodnotenia našej ENGLISH STAR budeme čoskoro informovať.

          • Olympijský odznak všestrannosti

          • V tomto školskom roku aj v našej škole žiaci 6. - 9. ročníka plnili disciplíny Olympijského odznaku všestrannosti v duchu hesla "Rýchlejšie, vyššie, silnejšie - spoločne." 19. apríla 2023 sa atletická hala Elán stala dejiskom krajského kola. V ňom si na prekážkovej dráhe prišlo svoje sily zmerať 184 žiakov z 23 škôl. Veľmi sa tešíme ôsmej priečke a spoločne prežitému času pri športe.   

          • Ȏsmaci o diele Shakespeara

          • Rómeo a Júlia, Hamlet, Kráľ Lear, Macbeth, Othello... 37 hier, 154 sonetov, dve epické básne a rôzne ďalšie verše. Ich autorom sa stal anglický dramatik, básnik William Shakespeare, ktorého začiatok i záver života je spätý práve so štvrtým mesiacom roka. O jeho tvorbe sa v stredu 26. apríla 2023 dozvedeli viac aj žiaci 8. C , ktorí zašli do MCK v Malackách na zážitkové čítanie. Vďaka za príjemnú hodinu literatúry. 

          • Tretiaci a štvrtáci na EKOTOPFILME

          • Filmy s tematikou životného prostredia, ekológie a trvalo udržateľného rozvoja prináša Medzinárodný filmový festival EKOTOPFILM – ENVIROFILM 2023. Festival funguje na Slovensku už od roku 1974 a každý rok sa na ňom zúčastní niekoľko tisíc návštevníkov. Aj v tomto roku boli medzi nimi naši žiaci. Najskôr si v stredu 26. apríla 2023 pozreli filmy s environmentálnou tematikou, potom o nich aj diskutovali.  

          • Deň Zeme v I. B

          • Deň 22. apríl patrí našej planéte. V roku 1970 vedci a ekológovia, ovplyvnení fotografickými snímkami z kozmu, začali čoraz viac hovoriť o krehkosti a zraniteľnosti Zeme. Vyzvali k spoločnému celosvetovému úsiliu ochraňovať Zem so všetkým, čo ju robí výnimočnou. A o tom sa rozprávali aj deti v I. B triede a vytvorili si jedinečné kúsky do svojich šatníkov. Veď sa presvedčte!

          • Okresné kolo Matematickej olympiády

          • Matematická olympiáda má už sedemdesiatdva rokov. Žiaci riešia úlohy v domácom kole, po ňom sa zúčastňujú na školskom kole. 12. apríla 2023 sa tí najúspešnejší šiestaci, siedmaci a ôsmaci stretli v Základnej škole na Záhoráckej ulici v okresnom kole. Tešíme sa piatemu miestu Mareka Bušíka medzi žiakmi šiesteho ročníka. Rovnaký počet bodov získali štyria siedmaci na prvom mieste a medzi nimi i náš Martin Hlaváč. Blahoželáme! 

          • Na besede s Gabrielou Futovou

          • Knihy Gabriely Futovej nájdeme na nejednej domácej knižnici a deti sa do nich môžu začítať aj v škole či požičať si ich v našej knižnici. Tretiaci a štvrtáci majú radi knihy Gabriely Futovej, a tak sa tešili na besedu s ňou. A tá bola super! Autorka kníh pre deti a mládež vytvorila príjemnú, pohodovú atmosféru. Porozprávala o svojom detstve, štúdiu, živote a o svojej tvorbe. Humorne odpovedala na zvedavé otázky našich žiakov. A čo sa deti napríklad dozvedeli? Dnes ráno, keď odchádzala z domu, mala na dvore dvadsaťosem zvieratiek a očakáva prírastok malých zajačikov. Láska k zvieratám sa odráža aj v tvorbe tejto spisovateľky. Zo svojich kníh má najradšej Štyri kosti pre Flipra. V tejto knihe sa hrdinami stali skutoční ľudia z jej života. Po autogramiáde sa neváhala s našimi žiakmi odfotografovať či objať. Vďaka za príjemný zážitok! 

          • Zlato z 3x3 basketu

          • V utorok 18. apríla 2023 sa v telocvični ZŠ na Štúrovej ulici uskutočnilo okresné kolo v 3x3 basketbale. Tešíme sa, že sa nášmu dievčenskému štvorlístku podarilo vybojovať prvé miesto a postup do krajského kola. 

          • Vynikajúce výsledky aj z krajských kôl

          • 28. marca 2023 sa na pôde Fakulty matematiky, fyziky a informatiky UK v Bratislave uskutočnilo krajské kolo 72. ročníka Matematickej olympiády. Medzi pozvanými žiakmi bol i náš Krištof Peťko. Tešíme sa jeho úspechu, veď so ziskom 20 bodov patrí do skupiny žiakov, ktorí sa spoločne umiestnili na piatej priečke. 3. apríla 2023 sa siedmak Martin Hlaváč zúčastnil na krajskom kole Dejepisnej olympiády a stal sa jej úspešným riešiteľom. Blahoželáme!  

          • Medzinárodný deň florbalu aj u nás

          • 12. apríl je dňom, kedy svoj sviatok oslavuje florbal. Tento kolektívny šport má svojich priaznivcov aj v našej škole. Opäť sme sa stali súčasťou Medzinárodného dňa florbalu. V minulom roku nám bolo naklonené priaznivo počasie, a tak mantinely ohraničili hraciu plochu na ihrisku vonku. V stredu 12. apríla 2023 si nadšenci florbalu dopoludnia i popoludní v ŠKD zahrali s florbalkami v telocvični. #medzinarodnydenflorbalu

          • Vynikajúce výsledky z okresného kola Geografickej olympiády

          • Geografická olympiáda sa v tomto školskom roku uskutočňuje po päťdesiaty prvý raz. Zo školského kola v troch kategóriách postúpilo našich deväť žiakov do okresného kola. To sa pre šesťdesiatšesť žiakov z celého okresu uskutočnilo v piatok 31. marca 2023 v našej škole. Súťažiaci vypracovávali otázky a úlohy s hodnotou 60 bodov v časovom limite 45 minút, a to z monotematického celku bez atlasu, zo stanovenej témy - v tomto roku sa žiaci dozvedeli viac o objavovaní Zeme a vesmíru - a z poznatkov o miestnej krajine bez atlasu. V druhej časti súťažiaci riešili úlohy zamerané na zručnosť práce s atlasom, mapou aj na orientáciu v teréne s použitím pomôcok a atlasov. V kategórii E sa stretlo 20 žiakov 8. a 9. ročníka. Štyria boli úspešní riešitelia. Štvrtá priečka patrí našej Alžbete Gálisovej. V kategórii F súťažilo 26 šiestakov a siedmakov. Tešíme sa prvému miestu Jakuba Kožucha a druhému miestu Emy Zemánkovej. Kategória G je určená piatakom. V nej zvíťazil ziskom 86 bodov Michal Šprocha, tretie miesto patrí Hane Tomečkovej. Srdečne blahoželáme!

          • Poznáme výsledky okresného kola Pytagoriády

          • Pytagoriáda je matematická súťaž, v ktorej okrem správnosti vypočítaných príkladov rozhoduje aj čas, za ktorý žiaci vypočítajú dané príklady. Za správnosť a za čas vypočítaných príkladov sa prideľujú príslušné body. Výsledné hodnotenie bodov sa teda skladá z dvoch položiek: z bodov za správnosť a z bodov za čas. V okresnom kole 44. ročníka Pytagoriády sa stretli nadšenci matematiky 20. a 21. marca 2023. 20. marca riešili úlohy žiaci 3., 4. a 5. ročníka. Medzi tretiakmi sa na 2. - 3. mieste umiestnil Oliver Zádrapa, o 4. - 5. priečku sa s rovesníkom z inej školy s rovnakým počtom bodov delí Tomáš Koniarik. Medzi päťdesiatimi štyrmi úspešnými riešiteľmi zo stovky účastníkov sú aj naši tretiaci Filip Harčár aj Emma Osuská. Medzi štvrtákmi sa darilo Róbertovi Sélešovi, ktorý sa umiestnil na štvrtom mieste. Úspešnými riešiteľmi sú i Matej Bušík, Sofia Kopková i Hana Húšťavová. V okresnom kole sa zišlo 62 piatakov. Dvadsiati boli úspešnými riešiteľmi a medzi nimi i Radoslav Horný a Michal Šprocha. Medzi desiatimi úspešnými šiestakmi sa 21. marca 2023 na tretej priečke umiestnil Jakub Kožuch, úspešným riešiteľom je aj Jakub Chmelík. Tretie miesto medzi siedmakmi patrí Eme Klimešovej, úspešným riešiteľom sa stal aj Adam Šucha. V tento deň sa v Základnej škole na Záhoráckej ulici zišlo aj 76 ôsmakov. Dvadsiati šiesti boli úspešní - a medzi nimi aj Boris Sloboda a Jakub Dunár. Tešíme sa šikovnosti našich detí.   

          • Školské maratónske hry vo finále

          • Športová hala Elán v Bratislave sa stala vo štvrtok 30. marca 2023 dejiskom finálového zápolenia v stanovených atletických disciplínach žiakov I. stupňa. Naši tretiaci a štvrtáci tvorili družstvo, ktoré si meralo svoje sily s ďalšími dvadsiatimi deviatimi. Spoločne si užili príjemný deň v pohybe.

          • Rozprávková noc v ŠKD

          • V piatok 31. marca 2023 sa úplne netradične tridsaťtri tretiakov a štvrtákov vybralo v podvečer do školy. Pani vychovávateľky pre deti zo školského klubu detí pripravili kvízový večer o rozprávkach, rozprávkových bytostiach. Deti si vyskúšali svoju šikovnosť, vytvorili si svoju knižku - spomienku - na tento spoločný večer. A potom nasledovala čarovná, priam rozprávková školská noc.