• Vynikajúce výsledky z okresného kola Geografickej olympiády

          • Geografická olympiáda sa v tomto školskom roku uskutočňuje po päťdesiaty prvý raz. Zo školského kola v troch kategóriách postúpilo našich deväť žiakov do okresného kola. To sa pre šesťdesiatšesť žiakov z celého okresu uskutočnilo v piatok 31. marca 2023 v našej škole. Súťažiaci vypracovávali otázky a úlohy s hodnotou 60 bodov v časovom limite 45 minút, a to z monotematického celku bez atlasu, zo stanovenej témy - v tomto roku sa žiaci dozvedeli viac o objavovaní Zeme a vesmíru - a z poznatkov o miestnej krajine bez atlasu. V druhej časti súťažiaci riešili úlohy zamerané na zručnosť práce s atlasom, mapou aj na orientáciu v teréne s použitím pomôcok a atlasov. V kategórii E sa stretlo 20 žiakov 8. a 9. ročníka. Štyria boli úspešní riešitelia. Štvrtá priečka patrí našej Alžbete Gálisovej. V kategórii F súťažilo 26 šiestakov a siedmakov. Tešíme sa prvému miestu Jakuba Kožucha a druhému miestu Emy Zemánkovej. Kategória G je určená piatakom. V nej zvíťazil ziskom 86 bodov Michal Šprocha, tretie miesto patrí Hane Tomečkovej. Srdečne blahoželáme!

          • Poznáme výsledky okresného kola Pytagoriády

          • Pytagoriáda je matematická súťaž, v ktorej okrem správnosti vypočítaných príkladov rozhoduje aj čas, za ktorý žiaci vypočítajú dané príklady. Za správnosť a za čas vypočítaných príkladov sa prideľujú príslušné body. Výsledné hodnotenie bodov sa teda skladá z dvoch položiek: z bodov za správnosť a z bodov za čas. V okresnom kole 44. ročníka Pytagoriády sa stretli nadšenci matematiky 20. a 21. marca 2023. 20. marca riešili úlohy žiaci 3., 4. a 5. ročníka. Medzi tretiakmi sa na 2. - 3. mieste umiestnil Oliver Zádrapa, o 4. - 5. priečku sa s rovesníkom z inej školy s rovnakým počtom bodov delí Tomáš Koniarik. Medzi päťdesiatimi štyrmi úspešnými riešiteľmi zo stovky účastníkov sú aj naši tretiaci Filip Harčár aj Emma Osuská. Medzi štvrtákmi sa darilo Róbertovi Sélešovi, ktorý sa umiestnil na štvrtom mieste. Úspešnými riešiteľmi sú i Matej Bušík, Sofia Kopková i Hana Húšťavová. V okresnom kole sa zišlo 62 piatakov. Dvadsiati boli úspešnými riešiteľmi a medzi nimi i Radoslav Horný a Michal Šprocha. Medzi desiatimi úspešnými šiestakmi sa 21. marca 2023 na tretej priečke umiestnil Jakub Kožuch, úspešným riešiteľom je aj Jakub Chmelík. Tretie miesto medzi siedmakmi patrí Eme Klimešovej, úspešným riešiteľom sa stal aj Adam Šucha. V tento deň sa v Základnej škole na Záhoráckej ulici zišlo aj 76 ôsmakov. Dvadsiati šiesti boli úspešní - a medzi nimi aj Boris Sloboda a Jakub Dunár. Tešíme sa šikovnosti našich detí.   

          • Školské maratónske hry vo finále

          • Športová hala Elán v Bratislave sa stala vo štvrtok 30. marca 2023 dejiskom finálového zápolenia v stanovených atletických disciplínach žiakov I. stupňa. Naši tretiaci a štvrtáci tvorili družstvo, ktoré si meralo svoje sily s ďalšími dvadsiatimi deviatimi. Spoločne si užili príjemný deň v pohybe.

          • Rozprávková noc v ŠKD

          • V piatok 31. marca 2023 sa úplne netradične tridsaťtri tretiakov a štvrtákov vybralo v podvečer do školy. Pani vychovávateľky pre deti zo školského klubu detí pripravili kvízový večer o rozprávkach, rozprávkových bytostiach. Deti si vyskúšali svoju šikovnosť, vytvorili si svoju knižku - spomienku - na tento spoločný večer. A potom nasledovala čarovná, priam rozprávková školská noc. 

          • Veľkonočný šachový turnaj

          • Kultúrny dom vo Veľkých Levároch sa vo štvrtok 30. marca 2023 stal opäť dejiskom Veľkonočného šachovného turnaja. Za šachovnice sa posadilo štyridsaťdva hráčov zo siedmich škôl. Hralo sa podľa pravidiel FIDE švajčiarskym systémom. Tešíme sa úspechu našich šachistov: Adam Vozár obsadil druhé miesto, Tomáš Mosnáček sa umiestnil na tretej priečke. Medzi dievčatami patrí druhé miesto Mirke Soboličovej. V hodnotení družstiev sme získali druhú priečku.

          • Naši žiaci na Biblickej olympiáde

          • 28. marca 2023 sa aj naši žiaci 7. ročníka zúčastnili na dekanátnom - teda okresnom - kole 21. ročníka Biblickej olympiády. Účasti predchádzala príprava z vybraných textov Starého i Nového zákona so spoločnou témou vybraných kníh Odvaha a dôvera v Boha. Potešili sme sa úspechu našich siedmakov: obsadili druhú priečku.

          • Matematický klokan

          • Matematický klokan je najväčšou medzinárodnou matematickou súťažou na svete. V tomto roku oslavuje dvadsiate piate narodeniny. Aj naši žiaci sa zúčastnili v pondelok 27. marca 2023 na narodeninovej oslave - ako inak matematickej. Riešili úlohy vo vekových kategóriách Klokanko, Školák, Benjamín i Kadet. Výsledky sa žiaci dozvedia 18. apríla 2023.

          • Morena, Morena, kde si prebývala?

          • Jeden z našich starobylých zvykov aj v tomto roku dodržali žiaci z I. stupňa. Dva týždne pred Veľkou nocou deti vyniesli za mesto Morenu a hodili ju do potoka. Znamená to teda, že je koniec chladnému počasiu a čakajú nás už len príjemné slnečné jarné dni. 

          • Na stretnutí so Shakespearom

          • V piatok 24. marca 2023 sa žiaci 9. C vybrali do malackého MCK, aby sa v knižnici stretli so Shakespearom. Totiž - aby sa dozvedeli o tomto anglickom dramatikovi, básnikovi viac prostredníctvom jeho tragédií, komédií či sonetov. Vďaka za zaujímavú hodinu lieratúry!

          • Zázraky z odpadu

          • Deti z I. stupňa sa zapojili do výtvarnej súťaže Zázraky z odpadu. Vytvorili osem prác, medzi ktorými bolo aj kŕmidlo, netradičný ozdobný črepník, kytica či hrad. Všetky dielka sa niesli v duchu motta: "Dajme veciam druhú šancu." Porota ocenila v 2. kategórii obraz štvrtáka Davida Šurinu Znečistenie mora. Výstavu detských prác je možné navštíviť v CVČ počas nasledujúceho týždňa do 31.03.2023.

          • Zúbkove pramene s našou účasťou

          • Ema Zemánková postúpila pred týždňom z obvodného kola Zúbkových prameňov do okresného. Aj v malackom CVČ v piatok 24. marca 2023 vyrozprávala zaujímavý príbeh o slnečnici, ktorá všetko zmeškala. Výber ukážky i citlivý prednes porota ocenila čestným uznaním.

          • O vode v 1. B

          • Voda. Pre nás niekedy azda i všedná, no čoraz viac si uvedomujeme jej nesmiernu hodnotu. Deti v 1. B si pripomenuli dôležitosť tejto životodarnej tekutiny 22. marca 2023. Pred dvomi desiatkami rokov OSN ustanovila tento deň za Svetový deň vody. 

          • Testovanie 9 - 2023

          • Aj naši žiaci boli medzi tými, ktorí v stredu 22. marca 2023 zasadli do lavíc, aby riešili zadania celoslovenského testovania žiakov 9. ročníka z matematiky a slovenského jazyka a literatúry. Popasovali sa s tridsiatimi úlohami v každom predmete. Výsledky sa elektronickou formou dozvieme 21. apríla 2023. 

          • Siedmaci a ôsmaci na lyžiarskom kurze

          • V pondelok 13. marca 2023 sa sedem desiatok žiakov 7. a 8. ročníka vybralo spolu s pedagogickým sprievodom a inštruktormi lyžovania do Bystrej, aby si na Táľoch užili týždeň na lyžiach či v spoločných hrách. Naši žiaci sa dozvedeli aj o histórii lyžovania, druhoch lyžovania a bezpečnom pohybe na svahoch. Navštívili aj Bystriansku jaskyňu, kde ich zasa zaujal život trinástich druhov zimujúcich netopierov.   

          • Sviatok hovoreného slova u nás

          • V piatok 17. marca 2023 sme v našej škole privítali účastníkov obvodného kola 69. ročníka Hviezdoslavovho Kubína. V postupovej súťaži v detskom prednese poézie a prózy, ktorá sa v našom okrese nazýva Zúbkove pramene, sa predstavili recitátori v troch kategóriách. V tej najmladšej sa v prednese poézie predstavila aj žiačka našej školy - štvrtáčka Hanka Húšťavová. S básňou Internetový domček Jany Barillovej obsadila tretiu priečku. V prednese prózy nás reprezentovala Miriama Gajdárová, ktorej patrí tiež tretie miesto. V III. kategórii za prednes ukážky Márie Vrkoslavovej-Šovčíkovej Keby som vedel rozprávať... získala bronzovú priečku Dominika Brennerová. Palce budeme držať Emme Zemánkovej v okresnom kole. V II. kategórii jej patrí druhé miesto s postupom do vyššieho kola. Prednesie text Marušky Kužlejovej O slnečnici, ktorá všetko zmeškala. Prežili sme spoločne s ďalšími tridsiatimi detskými recitátormi príjemné piatkové predpoludnie.   

          • Hlinohranie

          • V rukách spracovať kúsok hliny, beztvarej hmote vtisnúť podobu - napríklad veľkonočného vajíčka. Naši tretiaci a štvrtáci si v piatok 17. marca 2023 vyskúšali prácu s týmto materiálom používaným od dávnych čias. Pod vedením pani Maťky si deti vytvorili ozdôbky, ktoré budú krášliť ich sviatočný stôl. Svoje pripravené výrobky nechajú vysušiť, potom sa dostanú do pece a opäť sa vrátia k svojim tvorcom.  Ďakujeme za tvorivé predpoludnie. 

          • Úspešné Školské maratónske hry

          • Športová hala Malina sa stala v utorok 14. marca 2023 dejiskom podujatia Školské maratónske hry, ktoré sú určené pre žiačky a žiakov I. stupňa v rámci ČSOB Bratislava maratónu. Päťčlenné družstvá súťažili vo vybraných disciplínach z celosvetového programu Kids athletics IAAF tak, aby priamo súperili naraz minimálne dve družstvá v každom sektore. Veľmi sa tešíme úspechu našich tretiakov a štvrtákov, ktorí v základnom kole určenom školám z mestských častí Bratislavy a okresov BSK zvíťazili.

          • Šiestaci v knižnici o bájkach

          • Nielen marec je priateľom kníh. Priateľmi kníh sú aj mnohí naši žiaci. Veď kto by nemal rád zaujímavé príbehy! Knižnica MCK v Malackách ponúka príležitosť zaoberať sa písaným slovom prostredníctvom zážitkového čítania. Šiestaci zo 6. C sa v utorok 14. marca 2023 potešili stretnutiu s bájkou, starobylým útvarom, ktorého cieľom je vysloviť pomocou alegórie poučenie pre ľudí. Čítali si, riešili rôzne úlohy. Vynikajúca hodina literatúry.  

          • Čo je nové v 4. B?

          • Matúš zaujímavo prezentoval projekt o obci Želiezovce, ktorá sa nachádza v Nitrianskom kraji. Žiaci sa dozvedeli, že v tejto obci pôsobil aj Franz Sacher, ktorý "omylom" vymyslel tortu. Na toto si určite všetci štvrtáci pamätať, lebo ponúkaná čokoládová maškrta chutila vynikajúco. Žiaci si priniesli do školy aj kus lesa, keď sa učili o prírodných spoločenstvách - spoločenstve lesa. Niektoré vytvorené projekty boli priam výtvarné diela. Deti zaujala aj ponuka knižných noviniek. 

          • 6. B a 7. C vo VIDA centre

          • Zábavný vedecký park VIDA! v Brne ponúka žiakom jedinečnú príležitosť prakticky si overiť či vyskúšať rôzne zákonitosti sveta - fyzikálne, chemické, biologické. Aj naši šiestaci a siedmaci sa zaoberali fungovaním obehovej sústavy človeka, videli, ako vzniká tornádo, zemetrasenie, uvedomili si dôležitosť vody v krajine... Podnetný štvrtok 2. marec 2023.