• Piataci na turistickom chodníku

          • Žiaci 5. B triedy sa aj napriek obavám z upršaného počasia vybrali v pondelok 5. júna 2023 na potulky. Vlakom cestovali na Železnú studničku, odtiaľ sa vybrali lesom na Kamzík. Spoločne prežili príjemný deň v prírode a pokochali sa výhľadmi na naše hlavné mesto prikryté oblakmi.

          • Piataci v Starej ľudovej škole

          • Žiaci 5. A navštívili 2. júna 2023 Starú ľudovú školu v Plaveckom Štvrtku. Vyskúšali si, aké je to sedieť v laviciach ako kedysi, dozvedeli sa, ako ľudia v minulosti žili a ako sa chodilo do školy. Písali husím brkom i griflíkom, ba dokonca kľačali na polienku. V remeselnej dielničke si mohli obzrieť krosná i kolovrátok. Tkali na malých krosienkach, vyskúšali mokré plstenie s ovčou vlnou a vyšívanie. Zaujímavé predpoludnie! 

          • Aj filatelisti na olympiáde

          • Počas prvých štyroch júnových dní sa v Bratislave uskutočnila Národná filatelistická výstava s medzinárodnou účasťou Bratislavafila 2023. V rámci nej sa stretli mladí nadšenci poštových známok, obálok, pohľadníc a iných poštových cenín na Filatelistickej olympiáde. Členovia nášho filatelistického krúžku si pripravili exponáty, ktoré boli prezentované na olympiáde, odpovedali na otázky o histórii pošty i známok. V programe od piatka 2. júna do nedele 4. júna sa našiel čas aj na spoznávanie Bratislavy z vláčika či návštevu filatelistickej výstavy. Tešíme sa úspechu našich mladých filatelistov: v kategórii A získala 2. miesto Sarah Wachsmannová, 3. miesto patrí Alexovi Filípkovi. 

          • Deň detskej radosti

          • Aj v tomto roku sme si pripravili kreatívne výtvarné aktivity a počas Dňa detskej radosti v Zámockom parku dňa 3. júna 2023 sme privítali veľa detí v našom stánku. Pani učiteľky a pani vychovávateľky z našej školy pomohli deťom vytvoriť artistky s farebnými sukňami, papierové bubienky s korálkami, pohľadnice či koníky i šašov s farebnými vlasmi. Spoločne sme prežili slnečnú sobotu s mnohými príjemnými stretnutiami. 

          • Naše dievčatá pocestujú do Šamorína

          • V posledný májový deň sa družstvo našich dievčat vybralo na krajské kolo v atletike. Bežali trať na 60 metrov, na 800 metrov, skákali do diaľky aj do výšky, vrhali guľou, hádzali vortexom, bežali štafetu 4 x 60 metrov. Naše dievčatá podali vynikajúce výkony a ziskom 474 bodov zvíťazili. Tešíme sa, že aj v tomto roku budeme mať zastúpenie na celoslovenskom finále v Šamoríne.   

          • Na stretnutí s Nebojsom

          • Tri desiatky detí z 5. A a 6. C zavŕšili 1. jún spoločnou návštevou úžasného divadelného predstavenia Nebojsa v bratislavskom Slovenskom národnom divadle. V predstavení sa snúbili viaceré rozprávky. Deti vnímali pekné hovorené slovo, mali možnosť vidieť nádherné bábky, kostýmy, vypočuť si zaujímavé piesne, ba opäť zvíťazilo dobro a láska.  Vďaka za nádherný umelecký zážitok!

          • Športové hry malackej mládeže

          • 1. jún 2023 prežili deti našej školy športovo, hrou či povzbudzovaním tímov školy v zápoleniach na ihriskách malackých škôl. Žiaci 4. B sa spolu s pani učiteľkou stali zdravotnou službou. Našťastie poskytovanie prvej pomoci len trénovali. Do areálu Dérerky zavítali žiaci a pedagógovia z iných škôl. Na našom ihrisku sa stretli futbalisti, žiaci 3. a 4. ročníka, a hádzanári, žiaci 8. a 9. ročníka. Naši žiaci súťažili aj v atletike, odohrali zápasy vo vybíjanej, volejbale, florbale i basketbale. Vyhlásenie výsledkov 52. ročníka Športových hier malackej mládeže sa uskutoční v utorok 6. júna 2023.

          • Super DISKOGRILOVAČKA

          • Posledné májové popoludnie si deti v ŠKD užili veľa zábavy. Najskôr medzi nás zavítal klaun Slížo so svojím červeným kufrom. Ukázal zopár žonglérskych kúskov, obdaril deti zvieratkami z balónikov. A potom sa rozprúdila tanečná zábava, na grile sa opekali špekáčiky, nalievala sa malinovka, nad ihriskom poletovali bubliny z bublifuka. Deti si mohli vyskúšať svoju zdatnosť v skákaní v mechu, zručnosť v hádzaní šípok a kruhov na terč či stavaní veže. Odmenení boli neúnavní tanečníci. Vďaka za úžasné pohodičkové popoludnie pani vychovávateľkám a pani učiteľkám. Rovnako úprimne ďakujeme rodičom za podporu nášho podujatia.

          • Piataci a siedmaci to skúsili cez vesmír

          • Žiaci 5. B a 7. B sa vybrali v utorok 31. mája 2023 do Bratislavy, aby sa dozvedeli viac o vesmíre a jeho objavovaní. Výstava COSMOS DISCOVERY priblížila našim piatakom a siedmakom históriu pilotovaných letov do vesmíru od ich počiatkov po súčasné misie. Expozícia vznikla v spolupráci s americkou NASA. Obsahuje mnoho exponátov z USA a Ruska, ktoré boli vo vesmíre, jedinečnú zbierku skafandrov a modely vesmírnych lodí, raketoplánov či rakiet. Zaujímavé predpoludnie.

          • Čítajme si 2023

          • Aj tento rok sme sa zapojili do celoslovenského detského čitateľského maratónu pod názvom Čítajme si..., ktorý organizuje Linka detskej istoty. Cieľom tohto projektu je pritiahnuť k čítaniu viac detí a zároveň poukázať na význam literatúry v ich živote. Čítanie má množstvo kladov. Podporuje rozvoj detskej osobnosti, pomáha poznať hodnoty, rozlišovať dobro a zlo, vytvára priestor pre fantáziu, ponúka veľa informácií a vedomostí. Počas týždňa od 22. do 26. mája 2023 si na hodinách slovenského jazyka či literatúry prítomní žiaci v škole čítali. V triedach sa striedali príbehy rozprávkové, zábavné, strašidelné i dobrodružné. Všetci si prišli na svoje. Otvorili sme spolu dvere do sveta fantázie, do ktorého môže vchádzať každý bez obmedzenia. Čítanie je super! A preto: "Čítajme si..."

          • Druháci a prváci v Abelande

          • Žiaci 2. A, 2. C i 1. C sa vydali v stredu 24. mája 2023 na cestu za poznávaním. Vybrali sa do Abelandu, gazdovskej dedinky pri Lozorne. Deti sa oboznámili so životom našich predkov, s tým, čo bolo voľakedy súčasťou každodenného života - a dnes pomaly upadá do zabudnutia. Poobzerali si zvieratká, dozvedeli sa o tradičných remeslách, napríklad o výrobe keramiky či mletí zrna na múku. Skúsili svojimi rúčkami spracovať cesto a urobili si pre seba chlebík. Navštívili bylinkovú záhradku a uvarili si čajík. Strieľali z luku, pochutnali si na výbornom obedíku a šantili na lúke. Super deň!

          • Čokoládová tretra

          • Čokoládová tretra sú bežecké preteky pre deti do 11 rokov pod patronátom Jana Železného, českého atléta, svetového rekordéra, viacnásobného olympijského víťaza. V utorok 23. mája 2023 sa v Bratislave v areáli STU Mladá garda zišlo na siedmom ročníku 628 detí zo 65 škôl či klubov. Medzi nimi bola skupina jedenástich žiakov z našej školy. Deti boli prihlásené do bežeckých disciplín na 100 i 200 metrov alebo súťažili v hode raketkou. Všetci si užili parádny atletický deň aj v spoločnosti Jána Volka, slovenského atléta.

          • Tretiaci v Miloticiach

          • Žiaci 3. A, 3. B sa vybrali v utorok 23. mája 2023 za rieku Moravu, aby si užili deň s históriou. Premenili sa na princezné aj princov a v dobových kostýmoch sa vybrali na prehliadku zámku. Kňažná im porozprávala o živote šľachticov v minulosti. V zámockej jazdiarni navštívili výstavu dravých vtákov, ba tí odvážnejší sa dravca dotkli alebo si vyskúšali jeho prílet na ruku. Deti sa poprechádzali po zámockom parku, obdivovali pávy, strávili čas hrami - jednoducho prežili úžasný deň.

          • Putovný pohár MDD v šachu 2023

          • V utorok 23. mája 2023 sa naša telocvičňa opäť stala dejiskom šachového turnaja, ktorý má už päťdesiatročnú tradíciu. Prvé dva ročníky  sa nehrali o vzácnu alpakovú trofej, preto samotný Putovný pohár MDD v šachu má 48 rokov. Štyridsať žiakov zo šiestich škôl nášho okresu si o 13.00 hodine zasadlo za šachovnice a odohralo sa spolu sedem kôl po desať minút. V závere boli ocenení úspešní šachisti - prvostupniari. Z nich prvé miesto získal náš Juraj Balogh. Najúspešnejším dievčaťom sa stala Mirka Soboličová, žiačka 8. B triedy. Celkovo tretie miesto patrí Adamovi Vozárovi. V družstvách naši chlapci získali dve pódiové umiestnenia: Krištof Peťko a Dušan Dong Quy získali striebornú priečku, na treťom mieste sa umiestnili Adam Vozár a Alex Filípek. Putovný pohár v nasledujúcom roku bude mať svoj domov v Gymnáziu na Ul. 1. mája. 

          • Dievčatá pod košmi aj vysokou sieťou

          • Naše dievčatá sa 16. mája 2023 zúčastnili na krajskom kole STREETBASKETU 3x3 v Senci. Napriek vynaloženému úsiliu sa umiestnili na šiestej priečke. Úspešné boli naše reprezentantky v okresnom kole MIDICOOL volejbalu. V štvorkovom volejbale sa našim dievčatám v piatok 19. mája 2023 opäť podarilo postúpiť do krajského kola. Budeme držať palce!

          • Druháci vo včelárstve

          • Deti 2. C triedy sa vybrali na návštevu do včelárstva v Devínskej Novej Vsi. Cestovali vláčikom, čo niektoré deti zažili vo štvrtok 18. mája 2023 prvý raz. Hoci sa na nich neusmievalo slniečko, druháci prežili skutočne zaujímavé predpoludnie. Deti sa dozvedeli veľa zaujímavostí o včielkach, ich živote, o spracovaní medu. Maškrtné jazýčky si tiež prišli na svoje: ochutnali veľa druhov medíkov - lipový, agátový, lesný, medovicový, aróniový, jahodový, citrónový, škoricový, kakaový.., ba vyrobili si aj voskové sviečky. Vďaka za príjemné vyučovanie!

          • Deviataci v Prírodovednom múzeu SNM

          • Žiaci 9. A a 9. B mali vo štvrtok 18. mája 2023 možnosť zopakovať si mnohé poznatky z biológie. Strávili totiž predpoludnie v expozíciách Prírodovedného múzea SNM v Bratislave.  Prešli štyrmi výstavami: Príbeh života na zemi, Biodiverzita Slovenska, Biodiverzita Zeme a Klenoty Zeme, ktorých moderná podoba v múzeu vznikla za posledných desať rokov. Piatou, modernou, expozíciou sa stala tá s názvom Človek v čase a priestore. Deviatakov určite zaujali poznatky z oblastí živej a neživej prírody. 

          • Prváci v sokoliarstve

          • Počasie bolo v utorok 16. mája 2023 k našim deťom milosrdné a dovolilo im prežiť príjemné predpoludnie v nádhernom lesnom prostredí tu na Záhorí. Prváci navštívili  v chránenej krajinnej oblasti CHKO Červený rybník v katastrálnom území obce Lakšárska Nová Ves sokoliarstvo. Vraj nie nič krajšie ako rozumieť životu vtákov. Táto myšlienka nadchla aj naše deťúrence, ktoré sa dozvedeli o dravcoch a vydali sa po náučnom chodníku za poznávaním prírody. Vďaka za úžasné dopoludnie!

          • Štvrtáci na potulkách

          • Štvrtáci sa v utorok 16. mája 2023 vybrali na potulky do kraja Milana Rastislava Štefánika. Najprv ich cesta zaviedla do Prietrže na návštevu najmenšej slovenskej papierničky Petrus, ktorá dostala názov po pôvodnom názve obce Prietrž. Papier sa tu nevyrába z dreva, ale z bavlny, jednoročnej rastliny, ktorú dovážajú z Ameriky. Žiaci si zopakovali možnosti výroby papiera, mohli sa dotknúť gréckeho papyrusu, videli originálny pergamen, dozvedeli sa, že papier sa kedysi vyrábal aj z kúskov látky. Na spiatočnej ceste ich neodradil ani májový dážď a vyšli na vrchol Bradla. Zoznámili sa s výnimočnou stavbou architekta Dušana Jurkoviča, Mohylou genarála M. R. Štefánika.

          • Slávik Slovenska

          • V okresnom kole 31. ročníka celoslovenskej speváckej súťaže detí a mládeže v interpretácii slovenskej ľudovej piesne sa predstavili i naše slávice. 12. mája 2023 sa v malackom CVČ stretlo 27 žiakov z 13 škôl. Emma Pafková sa predstavila piesňami Išlo dzjefčatko a Tenká som ja, tenučká. V II. kategórii získala čestné uznanie. V III. kategórii zaspievala piesne Medzi dvoma verhami a Chodzili chuapci k nám Tamara Slobodová. Patrí jej tretia priečka.