• Olympiáda v anglickom jazyku

          • Olympiáda v anglickom jazyku, predmetová postupová súťaž, sa v tomto školskom roku uskutočňuje po tridsiaty štvrtý raz. Po školskom kole nasledovalo v stredu 17. januára 2024 kolo okresné. Olympiáda má písomnú a ústnu časť. Cieľ písomnej časti spočíva v preverení jazykových kompetencií žiakov: počúvania s porozumením, čítania s porozumením, praktického ovládania jazyka. Ústna časť sa zameriava na samostatný prejav žiakov v zadanej situácii. Teší nás, že sa našim žiakom darilo. Michal Beňa zo 7. B v kategórii 1A obsadil 2. miesto a stal sa úspešným riešiteľom. V kategórii 1B sa na piatom mieste spomedzi trinástich účastníkov umiestnil Adam Šucha z 8. A a stal sa rovnako úspešným riešiteľom. Blahoželáme!  

          • Olympijský odznak všestrannosti aj u nás

          • Olympijský odznak všestrannosti je dobrovoľný národný športový projekt Slovenského olympijského a športového výboru určený pre žiakov II. stupňa. Zameriava sa na podporu všestranného pohybového rozvoja žiakov. Výber disciplín je navrhnutý tak, aby zahŕňal pohybové schopnosti, ktoré tvoria základ športového výkonu. Žiaci siedmeho až deviateho ročníka si aj v tomto školskom roku overili svoje sily v skoku do diaľky z miesta znožmo, v disciplíne ľah – sed za 30s, vo vytrvalostnom člnkovom behu, v hode od 2 kg plnou loptou vpred, vo výdrži v zhybe nadhmatom a člnkovom behu 10x5 metrov. Každému výkonu žiaka sa za uvedené disciplíny sa prideľuje bodové ohodnotenie podľa tabuliek. Dvaja šiestaci získali strieborný odznak, siedmi bronzový. Štyria siedmaci získali strieborné odznaky, trinásti podali výkon zodpovedajúci bronzovému odznaku. Šiesti ôsmaci získali zlatý odznak, dvaja strieborný a piati bronzový. Dvaja deviataci dostali certifikát o zisku zlatého odznaku, šiestim patrí strieborný odznak a desiati podali výkon na úrovni bronzového odznaku.

          • Finále vianočnej súťaže v anglickom jazyku

          • Po druhý raz sa v našej škole konala vianočná súťaž s využitím vedomostí z anglického jazyka. Cieľom bolo vytvoriť spoločenskú hru, vytvoriť vianočnú knihu alebo pripraviť vianočný videorecept. V minulom školskom roku sa na súťaži zúčastnilo 14 žiakov, v tomto roku odovzdalo svoje pokusy 29 žiakov I. aj II. stupňa. A veru - porota nemala jednoduchú úlohu. Najlepšiu spoločenskú hru vytvorila šiestačka Adela Oravcová, druhé miesto patrí dvojici Vanesa Vilémová a Barbora Šteflíková, tretie miesto patrí siedmačke Karin Ottingerovej. Najzaujímavejšiu knihu s vianočnou tematikou vytvorila z I. stupňa Nina Hankerová a z II. stupňa Sofia Kopková. Druhé miesto miesto medzi žiakmi I. stupňa získal tretiak David Ondriaš, tretie miesto patrí Maximovi Rozborilovi. Druhé miesto medzi žiakmi na II. stupni obsadil ôsmak Martin Hlaváč. Vianočné recepty najlepšie pripravili tri dvojice dievčat: na prvom mieste Zuzana Ulehlová a Emma Haniačiková, na druhom mieste Miriama Gajdárová a Hana Húšťavová, na treťom mieste Natalia Alise Blažíček a Amália Benková. Tešíme sa snahe našich žiakov a zostáva nám veriť, že o rok sa opäť nechajú inšpirovať vyhlásenými témami vianočnej súťaže. 

          • Spoločná vianočná besiedka detí I. stupňa

          • Deti z I. stupňa si spríjemnili záverečný školský deň roku 2023 spoločným stretnutím. V telocvični sa  zabavili. Pozreli si pripravený program: piesne, prednes poézie, tančeky, hru na hudobnom nástroji. Pekné ukončenie farebného predvianočného týždňa.

          • Ocenenie úsilia

          • V tomto roku sa opäť uskutočnila akcia Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok. Pred šiestimi rokmi to bola aktivita jednej mamičky, ktorá začala napĺňať krabičky pre seniorov. Dnes už ide o celoslovenskú výzvu a zapájajú sa nielen jednotlivci, ale aj rodiny či školské triedy. A zapojili sa aj tie z Dérerky: piataci a deviataci naplnili krabičky pre seniorov či klientov domovov sociálnch služieb, tretiaci a štvrtáci pripravili pod vedením pani učiteliek aj program s vianočnou tematikou pre klientov MCSS v Malackách. Tešíme sa poďakovaniu, ktoré sme našli v pošte: Základná škola Dr. Jozefa Dérera sa stala dôležitou súčasťou zbierky Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok v roku 2023. Získali sme ocenenie Škola s dobrým srdcom. Kiežby toto - konanie dobra, poskytnutie pomoci, milé slová - bolo pre nás všetkých inšpiráciou v roku 2024. 

             

          • Tvorivé dielničky v 5. B

          • Voňavé predvianočné popoludnie si užili žiaci 5. B v stredu 20. decembra 2023. Triedna pani učiteľka spolu s rodičmi pripravila pre deti tvorivé dielničky. V príjemnej predvianočnej nálade si piataci mohli ozdobiť medovníčky, vytvoriť svietnik, vianočnú ozdobu, pomaškrtiť si či sa odfotografovať vo fotokútiku. Vďaka za príjemný spoločný čas!

          • Farebný týždeň v I. A

          • Naši prváci sa v posledný školský týždeň roku 2023 tiež naladili rovnako farebne - pondelok bol modrý, utorok zelený, streda sivo-ružová, štvrtok biely a piatok červený.

          • Piataci a šiestaci v predvianočnej Bratislave

          • Dňa 21. decembra 2023 žiaci 5. B a 6. A triedy navštívili Prírodovedné múzeum SNM v Bratislave, aby si pozreli výstavu pod názvom Antropológia - človek v priestore a čase, sprevádzanú zaujímavým výkladom. V tomto predvianočnom čase nemohli vynechať návštevu vianočných trhov a vychutnať si ich atmosféru. Fotky sú dôkazom toho, že im skutočne bolo super.

          • Zaujímavá vianočná výzdoba

          • Po prvý raz bola v našej škole vyhlásená súťaž o najkrajšiu vianočnú výzdobu triedy. Hodnotená bola kreativita, originalita i celkový dojem. V triedach a chodbách Dérerky sa usmievajú anjeli i čertíci, v oknách vidno papierové dedinky, nejednu triedu krášlia nádherné papierové vločky, deti vyrobili pohľadnice s výšivkami, stromčeky, farebné ozdoby, zaujímavé obrázky... Veď sa presvedčte sami! A ktoré triedy boli sladko odmenené? Ťažko bolo zvoliť jedného víťaza, a tak na prvom stupni boli ocenené triedy 1. C, 2. A, 3. B, 3. C, na II. stupni 5. A, 5. B, 6. A, 9. B.

          • Náš vianočný stromček na Námestí u Severínka

          • Malacké CVČ vyhlásilo súťaž o najkrajšie vyzdobený vianočný stromček deťmi z materskej školy a školských klubov detí. Naše deti zo ŠKD s pani vychovávateľkami a pani učiteľkami pripravili úžasné vianočné ozdoby, ktoré krášlili stromček na Námestí u Severínka. 

          • Tretiaci a štvrtáci na návšteve v MCSS

          • Darovať kúsok zo seba, svojho času sa rozhodli žiaci 3. a 4. ročníka, ktorí v nedeľu 17. decembra 2023 navštívili seniorov v Mestskom centre sociálnych služieb v Malackách. Priniesli so sebou príjemnú predvianočnú atmosféru - zahrali a zaspievali koledy, zatancovali i zarecitovali. Všetci žiaci dostali darček - šišku, ozdôbku na stromček, vyrobenú klientmi MCSS, ktorá bude deťom pripomínať nedeľné popoludnie. Na záver naši žiaci pomohli rozdať pripravené  krabičky plné lásky. A azda niektoré boli aj od našich žiakov, pretože do vianočnej výzvy, ktorá sa realizuje po šiesty raz, sa zapojili žiaci 3., 4., 5 i 9. ročníka.  

          • Predvianočná nálada v ŠKD

          • Vianoce sa blížia - vnímame ich už celkom zreteľne. V škole si čas očakávania krátime rôznymi zábavkami - naprílklad tvorivou dielničkou v školskom klube detí v piatok 15.12.2023 spojenou s popíjaním voňavých čajíkov, príjemnou hudbou či spevom. Šikovné rúčky tretiakov a štvrtákov vytvorili pekné vianočné ozdôbky, ktoré budú krášliť stromčeky počas nadchádzajúcich sviatočných dní v nejednej obývačke. 

          • Deti z ŠKD navštívili Snehuliačkovcov

          • Perinbabke sa už troška roztrhla perina, v kalendári bol 6. december a deti v ŠKD sa tešili na stretnutie s Mikulášom. Najskôr sa však zoznámili s rodinkou Snehuliačkovcov. Divadlo Žihadlo vyrozprávalo snehový príbeh plný spevu i šantenia. Potom prišiel sv. Mikuláš a sladko obdaroval všetky deti. Vďaka za príjemné popoludnie.

          • Mikulášsky deň na Dérerke

          • 6. decembra 2023 sa vybrala mikulášska družina do všetkých tried našej školy. Rozhodli sa zistiť, či do školy chodia milé a poslušné deti. A veru chodia, veď každému sa ušla drobná sladkosť. ...len nevieme, ktoré dieťa teda nosilo čertisko na chrbte. Tretiaci zasa využili príležitosť a tešili sa zimným radovánkam.

          • Ôsmaci v AURÉLIU

          • Aj v tomto školskom roku sa 30.11.2023 a 5.12.2023 žiaci ôsmeho ročníka zúčastnili na exkurzii z fyziky. Navštívili zážitkové centrum Aurélium v Bratislave. Aj oni už vedia, že zážitkové centrum nesie meno po slávnom slovenskom fyzikovi Aurelovi Stodolovi. Okrem toho, že si precvičili znalosti z optiky, videli a dozvedeli sa, na akom princípe funguje Faradayova klietka či Teslova cievka, prakticky si vyskúšali rôzne zaujímavé technické vynálezy a oslovil ich elektrostatický prístroj Van de Graaffov generátor.

          • Hľadanie spomienok

          • Obdobie II. svetovej vojny, téma holokaustu sa azda javia vzdialenými. No nie je to tak. Veď medzi nami stále žijú ľudia, ktorí prekonali ťaživé, pochmúrne obdobie či ďalšie generácie si ho v sebe nesú. K úvahám o  životných príbehoch ľudí ovplyvnených udalosťami, ktorých oni sami neboli strojcami, priviedla našich deviatakov návšteva Múzea holokaustu v Seredi v minulom týždni a film Veroniky Homolovej Tóthovej Hľadanie spomienok. Autorka filmu a zároveň úžasná rozprávačka ponúkla nielen príbeh deväťročného dievčatka, ktoré sa na sklonku II. svetovej vojny dostalo do tábora v Seredi a následne do Terezína, ale vo svojom rozprávaní spomenula viaceré príbehy ľudí preživších perzekúcie počas II. svetovej vojny. Nezabudnuteľné pre nás zostane stretnutie s pani Ági Urbanovou, ktorej príbeh sa odvíja vo filme. Spolu so svojou dcérou odpovedala na viaceré otázky našich žiakov. Ďakujeme za jedinečné stretnutie dňa 1. decembra 2023.

          • Hókus - pókus po tretí raz

          • V utorok 28. novembra 2023 sa aj trieda 7. B vybrala do do laboratória SOŠ chemickej v Bratislave, aby sa priblížila k chémii. Žiaci uvažovali o vode, spôsoboch jej čistenia. Exkurzia našich siedmakov veľmi zaujala a už teraz sa tešia na novú tému o vitamínoch. Žiaci si spoločne užili aj historické centrum Bratislavy.

          • Vybíjaná - mladšie žiačky

          • V piatok 24. novembra 2023 sa aj naša škola stala dejiskom okresného kola vo vybíjanej mladších žiačok. Dievčatá sa v skupine B stretli s rovesníčkami zo SŠ sv. F. Assiského, ZŠ v Lábe a ZŠ v Zohore. Všetky dievčatá podali bojovný výkon, no nepodarilo sa im postúpiť medzi najlepšie štyri družstvá a bojovať o medaily. Nič to - o rok bude opäť možnosť postaviť sa na hracie plochy.

          • Naši žiaci pomáhali svojim kamarátom

          • Dňa 24. novembra 2023 sa v priestoroch Komunitného centra v Malackách zavŕšil 4. ročník okresnej výtvarnej a literárnej súťaže Ako som pomohol svojmu kamarátovi alebo spolužiakovi, ktorý je niečím iný. Naši druháci z 2. A a štvrtáci zo 4. A sa zapojili do výtvarnej časti. Vytvorili úžasné leporelo aj veľký spoločný obraz. Tešíme sa, že za svoje úsilie boli ohodnotení, a to cenou poroty aj cenou za vizuál. 

          • Deviataci v Seredi

          • Žiaci 9. ročníka sa venujú téme II. svetovej vojny, o ktorej je potrebné hovoriť a pripomínať si jej vplyv na osudy ľudí. Vo štvrtok 23.11.2023 navštívili naši deviataci Múzeum holokaustu v Seredi, ktoré vzniklo v priestoroch bývalého pracovného a koncentračného tábora. Predstavuje teda autentické miesto viažuce sa k tragickému obdobiu riešenia židovskej otázky na Slovensku počas druhej svetovej vojny. V múzeu sa žiaci dozvedeli prostredníctvom vystavených dobových dokumentov, fotografií a rôznych predmetov o prenasledovaní Židov na území Slovenska.