• 7. A triede učarovalo Vlčie hrdlo

          • V stredu 22.11.2023 sa žiaci 7.A triedy vybrali spoznávať čaro a tajomstvá predmetu chémia. Ich prvou zastávkou bola Stredná odborná škola chemická vo Vlčom hrdle. V priestoroch školy si v rámci projektu Hókus - Pókus prakticky vyskúšali rôzne oddeľovacie metódy používané pri čistení odpadových vôd. Po veľmi zaujímavých praktických skúsenostiach sa presunuli do Slovnaftu, najznámejšieho chemického podniku. Počas exkurzie v areáli závodu videli priestory, ktoré nie sú verejnosti tak ľahko dostupné. Dozvedeli sa, ako sa k nám dopravuje čierne zlato – ropa, kde sa spracovávajú a aj uskladňujú rôzne produkty získané z ropy.

          • Žiaci II. stupňa v SND

          • V utorok 21. novembra 2023 sa žiaci 7. C, 8. C a 9. C vybrali do Slovenského národného divadla v Bratislave. Najskôr sa dozvedeli o výbere titulu, o príprave divadelného predstavenia, z hodín literatúry si zopakavali rôzne povolania podieľajúce sa na procese tvorby inscenácie. Dramaturg divadla priblížil žiakom aj príbeh Kuba, ktorého autorom je Jozef Hollý, rodák zo Skalice, evanjelický kňaz. Viacerí žiaci navštívili po prvý raz večerné predstavenie v SND. Zostáva veriť, že sa opäť ponúkne možnosť spoločne vyraziť za kultúrou.

          • Školské majstrovstvá okresu Malacky v šachu

          • V stredu 15. novembra 2023 sa vybralo našich pätnásť šachových nádejí na stretnutie so šachovými priaznivcami z ďalších šiestich škôl okresu Malacky. Za šachovnice si sadlo celkovo šesťdesiatšesť žiakov v spoločnej kategórii dievčat a chlapcov. Teší nás, že z KD v Závode prinieslo naše družstvo pohár za zisk II. miesta a Tomáš Mosnáček postúpil do krajského kola. Všetci si spoločne užili príjemný šachový deň.

          • 7. C za poznávaním do Bratislavy

          • Siedmaci sa s vyučovacím predmetom chémia len oboznamujú. Určite sa žiakom 7. C páčila možnosť nazrieť do laboratória a zaoberať sa vybranou témou v rámci projektu Hókus - Pókus na pôde Strednej odbornej školy chemickej v bratislavskom Vlčom hrdle. V utorok 14. novembra 2023 sa zaoberali témou vody - jej znečistením aj čistením s využitím separačných metód. Potom si naši siedmaci poobzerali drezinu, drevený bicykel, autá, motorky, model Bratislavy, dozvedeli sa o histórii dopravy na našom území so sprievodcom v Múzeu dopravy. Zaujímavé predpoludnie.

          • iBobor aj v Dérerke

          • V týždni od 6. do 10.11.2023 sa uskutočnil 17. ročník informatickej súťaže pomenovanej po usilovnom, inteligentnom a čulom zvieratku - bobrovi. Cieľom podujatia je podporiť záujem žiakov o informatické a komunikačné technológie. V tomto roku sa súťaže iBobor zúčastnilo 129 965 žiakov a študentov vo viacerých kategóriách. Z našej školy  druháci a tretiaci riešili úlohy v kategórii Drobec. Z devätnástich účastníkov sa stalo deväť úspešnými riešiteľmi. Najúspešnejší boli štvrtáci a piataci: zo 63 účastníkov v kategórii Bobrík bolo 29 úspešných riešiteľov a z nich dvaja získali 96 bodov a dosiahli percentil s hodnotou 96,27. V kategórii Benjamín súťažili štyridsiati šiestaci a siedmaci. Úspešných riešiteľov bolo šesť. Úlohy v kategórii Kadet riešilo 32 ôsmakov a deviatakov, trinásti sa stali úspešnými riešiteľmi. Celkovo sa z Dérerky na súťaži zúčastnilo 154 žiakov.     

          • Komparo u deviatakov

          • Opäť sa začína nie jednoduchá cesta deviatakov, ktorá vyústi v jarných mesiacoch testovaním zo slovenského jazyka a literatúry, matematiky aj prijímacím konaním. Predzvesťou sa už tradične stalo skúšobné testovanie KOMPARO 9. To poskytne obraz zúčastneným o úrovni dosiahnutých vedomostí a zároveň sa stalo tréningom na zvládanie stresujúcich situácií. Všetkým našim deviatakom držíme palce, aby sa im podarilo naplniť predstavy o budúcej forme štúdia. 

          • Wocabee opäť aj u nás

          • V tomto školskom roku sa žiaci z viacerých tried našej školy znovu zúčastnili Jazykového Wocabee šampionátu. Žiaci si cez Wocabee aplikáciu osvojovali anglické frázy, slovnú zásobu, jej písanie a výslovnosť  a za úspešne zvládnuté úlohy zbierali body - Wocapoints. Najviac bodov sa podarilo nazbierať skupine žiakov zo 6. A, ktorí sa s priemerom 1621 bodov na žiaka umiestnili na druhom mieste - s rozdielom len 35 bodov oproti prvým - zo zapojených 34 skupín v okrese. Tešíme sa, že sa žiaci zapojili do tejto aktívnej formy učenia sa angličtiny a zároveň blahoželáme k postupu do krajského kola, kam postupujú prvé tri skupiny z každého okresu. Súťaž sa uskutočňuje pod záštitou MŠVVaŠ SR. 

          • Štvrtáci o vesmíre

          • Slnečná sústava, planéty, hviezdy, vesmírne objavy a cesty -  to sú pre deti atraktívne témy. Dokážu ich  úžasne výtvarne spracovať. Aj v tomto školskom roku si žiaci zo 4. A pripravili jedinečné prezentácie svojich prác.

          • Jeseň, pani bohatá,...

          • Jesenné dni v októbri si naše deti v ŠKD skutočne užili do sýtosti. Tvorili, zdobili, kreslili šarkany, ba vybehli s nimi aj do Zámockého parku. A čo by to bola za vychádzka, keby si prváci spoločne nezašantili na preliezkach. Vydarené popludnie!

          • Tekvicový týždeň

          • V týždni od 23. októbra 2023 deti z I. stupňa mohli priniesť tekvice a prispieť tak k vytvoreniu oranžovej jesennej nálady vo vestibule školy. Na chodbe trónili počas celého týždňa tekvice vysmiate, zamračené, ozdobené kvetmi, klobúkmi, videli sme myšací domček, rozprávkové bytosti, ba nejeden plod jesene sa stal aj svetlonosom počas Strašidelnej Dérerky. V piatok 27. októbra 2023 boli odmenené tie najzaujímavejšie.

          • Strašidelná Dérerka

          • Po viacerých rokoch sme sa opäť krásne báli vo štvrtok 26.10.2023. V podvečer sa deti z I. stupňa spolu s pani vychovávateľkami a pani učiteľkami vybrali na cestu prekonania obáv z niečoho neznámeho. Najskôr sa s lampiónikmi i lampášikmi prešli ulicami mesta. Po návrate do školy vstúpili deti postupne do školy. Tá stemnela a chodba i triedy sa premenili na cestu s prekážkami. Deti na nej stretli aj rôzne bytosti. Ozýval sa výskot, smiech, sem-tam bolo vidno obavu. Na záver každý dostal diplom a sladkú odmenu. Prežili sme príjemný jesenný večer.

          • Ako som pomohol svojmu kamarátovi alebo spolužiakovi

          • Deti z I. stupňa sa zapojili do štvrtého ročníka výtvarnej a literárnej súťaže na tému Ako som pomohol svojmu kamarátovi alebo spolužiakovi, ktorý je niečím iný. Naši druháci aj štvrtáci sa rozprávali o tom, aké je potrebné i dôležité si navzájom pomáhať a vytvorili úžasné výtvarné dielka.

          • Hovorili sme o jedle

          • V týždni od 16. októbra 2023 sa uskutočnil 11. ročník súťažno-vzdelávacieho projektu Hovorme o jedle, do ktorého sa zapojilo 560 škôl z celého Slovenska. Medzi nimi boli aj naši žiaci I. stupňa, ktorí sa venovali téme strukovín. Povedali si o ich význame v našej výžive, ba fazuľky, šošovičky či hrášky inšpirovali k zaujímavému výtvarnému tvoreniu či hudobnému prejavu.

          • Literárne potulky zavŕšené v Modre

          • Vo štvrtok 19. októbra 2023 ôsmaci ukončili literárne potulky žiakov II. stupňa po západnom Slovensku v Modre. Navštívili Múzeum Ľudovíta Štúra, kde si zopakovali nadobudnuté poznatky z hodín literatúry, poobzerali si vystavené exponáty. Dozvedeli sa aj o modranskej majolike. Žiakov oslovila tvorba figuralistov, hľadali súvis medzi habánskou a modranskou keramikou. Na záver zašli na cintorín a navštívili miesto posledného odpočinku Ľudovíta Štúra a Karola Štúra. 

          • Deviataci v Piešťanoch

          • Deviataci v stredu 18. októbra 2023 navštívili kúpeľné mesto Piešťany. Ich cieľom sa stalo Balneologické múzeum Imricha Wintera, v ktorom sa oboznámili s históriou kúpeľníctva v tomto meste, dozvedeli sa o slovenských minerálnych vodách, zaujala ich aj archeologická expozícia, ba opäť si pripomenuli pôsobenie Milana Rastislava Štefánika. Popri Váhu sa dostali k Pamätnej izbe Ivana Kraska. Tá je umiestnená v básnikovom piešťanskom byte, v ktorom básnik s manželkou žili v rokoch 1943 – 1958.  

          • Jesenné motívy u druhákov

          • Jeseň nám zatiaľ ukazuje svoju prívetivejšiu tvár. A tak ju vidia aj naši žiaci z II. A: vytvorili dielka pre svoje starké, babičky aj pre svojich starkých a deduškov. Na školských laviciach sa ocitla aj výstavka zeleniny a ovocia, ba deti si vytvorili aj dary štedrej prírody z papiera.

          • Nezvyčajne na výtvarnej výchove

          • Expozícia je podľa slovníka súbor vystavovaných predmetov, výstava. Tá v malackom kaštieli ponúka netradičné stretnutie s moderným umením v nekonvenčnom prostredí. Žiaci II. stupňa navštívili v rámci výtvarnej výchovy výstavu, na ktorej ich sprevádzal výtvarník Marek Burcl. Zaujímavé stretnutie s výtvarným umením. 

          • Siedmaci v Borskom Mikuláši, na Bradle i v Košariskách

          • Žiaci siedmeho ročníka sa vo štvrtok 12. októbra 2023 vybrali po stopách dvoch osobností nášho regiónu. Najskôr si v Borskom Mikuláši pripomenuli bernolákovca Jána Hollého. Potom sa dostali do kopaničiarskeho kraja, kde sa pokochali pohľadmi z Bradla, najvyššieho vrcholu Myjavskej pahorkatiny s mohylou, kde spočíva Štefánik a dvaja talianski letci. Stretli sa - a to doslova - s Milanom Rastislavom Štefánikom. Infobod sa stal miestom prvého stretnutia, Múzeum Milana Rastislava Štefánika v Košariskách druhého. Inšpiratívny deň, vďaka zaň.

          • Šiestaci o Veľkej Morave

          • Veľkomoravskému obdobiu patrí u nás výnimočné postavenie. Žiaci šiesteho ročníka sa vo štvrtok 5. októbra 2023 vybrali na miesta, ktoré nám Veľkú Moravu, pôsobenie Konštantína a Metoda, používanie hlaholiky i cyriliky pripomínajú rukolapne. Slovanské hradisko v Mikulčiciach ponúka možnosť predstaviť si život našich predkov. Šiestakom sa v príjemnom jesennom počasí naskytli pekné pohľady na okolitý kraj, kontúry kostolíkov, trávnatú rieku, ktorá kopíruje meandre rieky Moravy. 

          • Krásná jako kvítka je ta země

          • V českom Havířove vyhodnotili 31. ročník medzinárodnej výtvarnej súťaže deti materských škôl, základných škôl a nižších tried gymnázií v odbore kresba a grafika. Do súťaže Krásná jako kvítka je ta země na vyhlásenú tému Co sa děje v krajině prispela svojou prácou aj Simonka Petrášová z 8. B. Jej kresba bola medzi 1435 obrázkami z Čiech, Slovenska, Slovinska, Poľska, Litvy, Estónska, Bulharska, Srbska a Argentíny. Teší nás, že Simonkino stvárnenie čínskeho múru bolo medzi vystavenými výtvarnými prácami počas uplynulých troch týždňov. Veď v 5. kategórii porotcovia posudzovali a vyberali spomedzi 342 výtvarných diel.