• Aj v okresnom kole Zúbkových prameňov s úspechom

          • Dňa 22. marca 2024 sa priatelia hovoreného slova stretli v okresnom kole 70. ročníka súťaže v detskom prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín. V našom okrese táto súťaž už devätnásť rokov nesie meno Zúbkove pramene. V troch kategóriách sa v piatok prezentovalo 36 recitátorov. V tretej kategórii sme mali i my svoje zastúpenie. Nesmierne sa tešíme prvenstvu siedmačky Emy Zemánkovej, ktorá oslovila porotu textom Aničky Valkučákovej O žiarivom dievčati a chlapcovi, ktorý sadil mrkvu.  

          • Štefánik - odkaz pre 21. storočie

          • Zážitkovo a nevšedne. Pútavé scénické prezentácie vtiahli v piatok 22. marca 2024 našich žiakov do životného príbehu nášho najväčšieho Slováka.  Štvrtáci, piataci, ôsmaci a deviataci sa hádam nechali inšpirovať myšlienkami Milana Rastislava Štefaníka platnými aj dnes. Dozvedeli sa o Štefánikovi chlapcovi, študentovi, astronómovi, letcovi, spolutvorcovi Československej republiky i o jeho poslednom lete do vlasti. Ďakujeme za zaujímavé stretnutie s našou históriou!

          • Predveľkonočná tvorivá dielnička v ŠKD

          • Deti v oddelení ŠKD triedy 3. C tvorili v piatok 22. marca 2024 vlastnoručne veľkonočné dekorácie. Šikovnými rúčkami vytvorili košíčky, do nich uložili pestrofarebné vajíčka. Vďaka za príjemné popoludnie! 

          • Dekanátne kolo Biblickej olympiády

          • Dňa 21. marca 2024 sa uskutočnilo v Spojenej škole sv. Františka Assiského dekanátne kolo Biblickej olympiády. Zúčastnila sa na ňom víťazná skupina žiakov zo školského kola. Trojčlenné družstvo riešilo vedomostné otázky z troch kníh Starého zákona a z Nového zákona z Evanjelia podľa Jána. Družstvo 7. C v zložení Ema Zemánková, Diana Hodeková a Adam Štovka obsadilo 3. miesto dekanátneho kola. Blahoželáme!

          • Testovanie 9

          • A tak naši žiaci majú za sebou svoju prvú väčšiu skúšku. V stredu 20. marca 2024 sa aj v našej škole v pokojnej atmosfére uskutočnilo testovanie žiakov 9. ročníka zo slovenského jazyka a literatúry, matematiky. O zopár týždňov uvidíme, ako sa podarilo našim deviatakom popasovať sa so zadanými úlohami. 

          • Siedmaci na lyžiach

          • Penzión Bystrinka v obci Bystrá sa stal na päť dní od 11. marca do 15. marca 2024 spoločným zázemím pre takmer šesť desiatok žiakov z Dérerky, ich učiteľov a inštruktorov lyžovania. Niektorí sa postavili na lyže po prvý raz a po nesmelých pokusoch sa dokázali zviezť z väčšieho kopca. Skúsenejší si užili svahy Chopku. V podvečerných chvíľach sa účastníci lyžiarskeho kurzu dozvedeli o histórii tohto športu, zabavili sa kvízom i spoločnými hrami. Vďaka za príjemné dni!

          • Okresné kolo v basketbale

          • Okresné kolo v basketbale 3x3 sa uskutočnilo v Základnej škole na Štúrovej ulici v Malackách. 14. marca 2024 sa pod vysokými košmi stretli dievčatá, 15. marca 2024 chlapci. Našim ôsmačkam so ziskom troch bodov patrí štvrté miesto, chlapci s rovnakým počtom bodov v boji o štvrté až šieste miesto skončili piati.  

          • Zázraky z odpadu 2024

          • Aj naše deti sa zapojili do tvorenia na tému Veselá ZOO v už tradičnej súťaži CVČ v Malackách Zázraky z odpadu. Svoju prácu zaslali deti zo 4. A i deti, ktoré navštevujú krúžok Tvorivý ateliér. Obe práce sa nám veľmi páčili. Porotu, ktorá posudzovala výber a použitie odpadového materiálu, originalitu, výtvarné spracovanie, umelecký dojem, oslovila práca Hniezdiská. Spoločne ju vytvorili deti z krúžku a získali špeciálnu cenu za kreatívne stvárnenie.

          • Tretiaci na návšteve v MCK

          • V piatok 15. marca 2024 žiaci z 3. C zažili zaujímavý deň. Zážitkové čítanie z knihy Gabriely Futovej Dokonalá Klára v knižnici MCK bolo perfektné a istotne sa niektorí do knižnice vrátia ako čitatelia. Tretiaci si nenechali ujsť príležitosť navštíviť aj galériu. Prezreli si diela Štefana Ortha. Dozvedeli sa, čo je vernisáž a ako sa treba správať v galérii. Vďaka za príjemný deň!

          • Prvostupniari vyniesli Morenu za Malacky

          • Dva týždne pred Veľkou nocou vyniesli v piatok 15. marca 2024 deti z I. stupňa za Malacky Morenu. Slamenú figurínu oblečenú do šiat - a veru i pekne upravenú - hodili do Maliny. Na cestu jej zaspievali, povedali zopár veršov. Dúfame, že aj tento - jeden z našich najstarších zvykov - prinesie viac slnečných lúčov a my sa budeme radovať z peknej jari. Vďaka, milé deti!

          • Chemická olympiáda

          • Chemická olympiáda má v školách na Slovensku dlhoročnú tradíciu. Tento rok oslavuje už šesťdesiatku. Čože je to však šesťdesiatka, ak prichádzajú mladí nadšenci chémie, vedy skúmajúcej vlastnosti, zloženie a vnútornú štruktúru látok a ich premenu. Teší nás, že sme vo štvrtok 14. marca 2024 mohli privítať v laboratóriu našej školy desať ôsmakov a deviatakov, ktorí sa usilovali pripraviť na teoretickú i praktickú časť okresného kola tejto olympiády. Radujeme sa z dosiahnutého výsledku - a to dvojnásobne: Ida Pullmanová a Nikol Kunáková z 9. C sú úspešnými riešiteľkami, Nikol Kunáková obsadila striebornú priečku. Blahoželáme!

          • V krajskom kole Šalianskeho Maťka úspešne

          • Stretnutie so slovenskou povesťou na krajskej úrovni sa uskutočnilo v stredu 13. marca 2024 v Základnej škole na Tbiliskej ulici v Bratislave. Veľmi sme sa potešili, že naša účasť bola odmenená. Tretiačke Maríne Ivanovej patrí tretie miesto v I. kategórii za prednes povesti Ondreja Sliackeho Čo urobili víly s hradom Červený Kameň. 

          • Okresné kolo Geografickej olympiády

          • Po päťdesiaty druhý raz sa zišli priaznivci putovania pri riešení úloh Geografickej olympiády. Šesť desiatok žiakov v troch kategóriách sa stretlo v našej škole v utorok 12. marca 2024.  V prvej časti vypracovali otázky a úlohy z monotematického celku bez atlasu - v tomto školskom roku o vnútornej energii Zeme: o litosfére, sopečnej činnosti, zemetrasení, z tém stanovených pre každú kategóriu zvlášť, a to bez atlasu. Napokon v tejto časti preukázali svoje vedomosti o miestnej krajine bez atlasu. V druhej časti súťažiaci riešili úlohy zamerané na preverenie zručnosti v práci s atlasom, mapou a na orientáciu v teréne s použitím pomôcok a atlasov. V kategórii G - určenej najmladším účastníkom - sa stretlo 15 riešiteľov. Z nich len piati boli úspešní. Tešíme sa, že medzi nimi je i náš Lukáš Nemec. V kategórii F súťažili šiestaci a siedmaci. Radujeme sa z víťazstva Emy Zemánkovej a zemiakovej medaily Jakuba Ulehlu. V kategórii E sme tiež mali svojich zástupcov. Medzi dvanástimi úspešnými riešiteľmi je na treťom mieste Viliam Štrba a na piatej priečke Jakub Dunár. Blahoželáme!  

          • Zúbkove pramene po roku opäť u nás

          • Tri desiatky recitátorov sme privítali v našej škole v obvodnom kole súťaže v detskom prednese poézie a prózy Zúbkove pramene, ktoré sú súčasťou Hviezdoslavovho Kubína. Ten oslavuje v tomto roku už svoje sedemdesiate narodeniny. A čím si pripomenúť také významné výročie? Slovom, prácou s textom. Dve poroty veru vôbec nemali jednoduchú úlohu. Tešíme sa, že sa našim žiakom darilo. V I. kategórii sa básňou Václava Šuplatu Líška klamárka predstavila druháčka Gabriela Rischerová. Získala tretie miesto. Rovnako sa po prvý raz na súťaži v prednese zúčastnil tretiak Kryštof Lorenc. Vyrozprával príbeh od Astrid Lindgrenovej Ako Emil vopchal hlavu do polievkovej misy a umiestnil sa na druhej priečke. Piatačka Miriama Gajdárová predniesla báseň Milan Rúfusa Medveď a komár. Získala tretie miesto. V tretej kategórii v prednese poézie patrí druhé miesto s postupom do okresného kola Adamovi Štovkovi za interpretáciu básne Zuzany Martiškovej Pubertiak v zácviku. Postup do okresného kola získala aj Ema Zemánková za prednes prózy O žiarivom dievčati a chlapcovi, ktorý sadil mrkvu od Aničky Valkučákovej. Emme Pafkovej ďakujeme za prácu s textom Rudolfa Slobodu Strýko Rudolf robí bazové víno aj reprezentáciu školy. Postupujúcim držíme palce 22. marca v okresnom kole.

          • Šaliansky Maťko 2024

          • Šaliansky Maťko sa na svoju púť vybral už po dvadsiaty deviaty raz. Súťaž v prednese slovenských povestí neobišla ani Malacky. Priaznivci prednesu a príbehov spájajúcich vlastivedu s históriou sa stretli na okresnom kole v piatok 16. februára 2024 v malackom CVČ. V troch kategóriách sa predstavili aj žiaci našej školy. Tretiačka Marína Ivanová predniesla v najmladšej kategórii povesť Ondreja Sliackeho Čo urobili víly s hradom Červený Kameň. Patrí jej prvé miesto. V druhej kategórii vystúpili štvrtáci a piataci. Filipovi Harčárovi sa za prednes povesti Petra Straku Jánošíkov poklad v Rači podarilo získať tretiu priečku. V tretej kategórii sa predstavila siedmačka Ema Zemánková povesťou Petra Vrlíka a Petra Mišáka Plačlivô. Ema obsadila prvé miesto a rovnako ako Marína postupuje do krajského kola. Tešíme sa!  

          • Neviditeľní v Bratislavskom bábkovom divadle

          • Žiaci 1. A a 1. C navštívili v stredu 14. februára 2024 Bratislavské bábkové divadlo, aby sa stretli so zvláštnymi bytosťami. Stali sa bádateľmi, ktorí cestovali priestorom aj časom a stretli sa s lochnesskou príšerou, elfmi, yetim, drakmi a permoníkmi. Deti vnímali zvuky premieňané na hudbu, slová na poéziu. Jednoducho: pustili svoju fantáziu na prechádzku. 

          • Dejepisná olympiáda

          • V pondelok 5. februára sme v našej škole opäť privítali nadšencov histórie na okresnom kole 16. ročníka Dejepisnej olympiády. Žiaci v nej riešia úlohy v troch častiach. Olympiádu tvoria úlohy z príslušného učiva daného ročníka, monotematickej časti, ktorá sa v tomto roku venovala hradom a zámkom na Slovensku. V časti o regionálnej histórii sa žiaci venovali obciam Sološnica, Plavecké Podhradie, Kostolište, Suchohrad, Zohor a mestu Malacky. Príprava na školské a následne okresné kolo nielen olympiády z dejepisu si vyžaduje značnú dávku úsilia i trpezlivosti. Tešíme sa, že v kategórii C sa úspešným riešiteľom na 4. priečke stal deviatak Jakub Dunár. V kategórii D patrí tretie miesto Alexovi Filípkovi a štvrté Hanke Sivákovej. Obaja sú úspešnými riešiteľmi tejto olympiády. Úspešným riešiteľom sa v kategórii E na štvrtej priečke stal Alex Tesarovič. Blahoželáme!   

          • Karneval 2024

          • ...a tak sme sa tešili na spoločný karneval v telocvični. Naše plány na rande s karnevalovou lady prekazili vírusy, a tak deti v stredu 7. februára 2024 zostali v školskom klube detí vo svojich oddeleniach. Zrazu rozkvitli mnohé kvietky, vlády sa chopili králi, navštívila nás líštička, levíča, videli sme nejedného športovca, ba aj železného muža. Atmosféra bola príjemná, zábava vynikajúca, chutili fašiangové šišky. Prvostupniari si zatancovali, zahrali spoločne hry. Vďaka za príjemné popoludnie! 

          • Druháci a prváci v džungli

          • Čože? Naši druháci a deti z I. B boli v džungli. Prostredníctvom fantázie a pohybovo-bábkovej inscenácie Mauglí sa deti vydali v utorok 6. februára 2024 hľadať stopy po nezvestnom chlapcovi. Mnohí sa tak po prvý raz dostali k príbehom Rudyarda Kiplinga. Práve jeho Kniha džunglí sa stala námetom na toto divadelné predstavenie, ktoré vo svojom repertoári ponúka Bratislavské bábkové divadlo na doskách Radošinskeho naivného divadla. Návštevníci divadla zbystrili pozornosť, sústredili sa a vnímali farby, vône, rytmy tropického lesa. Po návrate vznikol nejeden pekný obrázok s medveďom Balúom, slonom, hadom, či panterom.

          • Školské maratónske hry 2024

          • Aj v tomto školskom roku sa uskutočňujú športové súťaže určené pre žiakov a žiačky primárneho vzdelávania z mestských častí Bratislavy a okresov Bratislavského samosprávneho kraja. Na Školských maratónskych hrách 2024 sa môžu zúčastniť žiaci 1. - 4. ročníka prvého stupňa základných škôl. Športová hala Malina sa stala 30. januára 2024 dejiskom zápolenia devätnástich družstiev žiakov nášho okresu. Deti si vyskúšali odhod plnou loptou, štafetový beh, štafetový skok do diaľky z miesta, hod basketbalovou loptou, frekvenčný rebrík, hod na presnosť a formulu. Družstvo A z Dérerky obsadilo deviatu priečku, družstvo B šiestu. Spoločne si užili príjemný športový deň.