• Naši chlapci na stolnotenisovom turnaji

          • V piatok 18. novembra 2022 sa uskutočnilo okresné kolo v stolnom tenise. Do bojov za zeleným stolom s celuloidovou loptičkou zasiahli spolu s ďalšími piatimi družstvami aj naši chlapci. A veru sa im darilo. Z turnaja priniesli strieborný pohár. 

          • V Olympiáde zo slovenského jazyka úspešne

          • V tomto školskom roku sa po pätnásty raz uskutočňuje Olympiáda zo slovenského jazyka. Skladá sa z troch častí. Účastníci pracujú s textom - vypracúvajú úlohy súvisiace s ním, transformujú text a v tretej časti tvoria prejav a prednášajú ho. Trinásť ôsmakov a deviatakov sa stretlo v okresnom kole kategórie C dňa 10. novembra 2022 v malackom CVČ. Tešíme sa úspechu našej deviatačky Agáty Herdovej, ktorá získala z možných 55 bodov 47. Spomedzi siedmich úspešných riešiteľov obsadila striebornú priečku. Blahoželáme!

          • iBobor opäť aj v našej škole

          • V roku 2004 založila profesorka Valentina Dagiené v Litve informatickú súťaž. Symbolom súťaže sa stal usilovný, inteligentný a čulý bobor, preto sa súťaž volá po litovsky Bebras a po slovensky Informatický bobor. Úspešná súťaž sa odvtedy rozšírila do mnohých ďalších krajín. Hlavným cieľom súťaže je podporiť záujem o informačné a komunikačné technológie u všetkých žiakov. Súťaž chce iniciovať v deťoch využívanie IKT, posmeliť ich v intenzívnejšom a kreatívnejšom používaní moderných technológií pri učení sa. V tomto roku sa súťaž uskutočnila v dňoch 7. - 11. novembra 2022. V pondelok 7. novembra súťažilo 22 385 Kadetov, teda žiakov 8. a 9. ročníka ZŠ. Medzi nimi aj našich 35 ôsmakov a deviatakov. Úspešní boli šiesti: Filip Veisman, Samuel Vavrek, Matej Čermák, Adam Hrubý, Frederik Diviak, Samuel Pištelák. V utorok 8. novembra sa s úlohami popasovalo 24 566 Drobcov - žiakov 2. a 3. ročníka ZŠ, z toho 13 našich žiakov. Úspešní boli dvaja - Filip Harčár a Oliver Zádrapa. Streda patrila 27 676 Benjamínom, žiakom 6. a 7. ročníka ZŠ. Prihlásilo sa 22 našich záujemcov, z nich boli úspešní štyria: Martin Hlaváč, Martin Chamraz, Tomáš Danihel, Emma Klimešová. V piatok 11. novembra súťažilo 32 369 Bobríkov. Medzi dvanástimi účastníkmi 4. a 5. ročníka z Dérerky sa úspešnými riešiteľmi stali Andrea Machyniaková, Emma Sopková, Sofia Rischerová a Róbert Séleš. Tešíme sa šikovnosti našich žiakov!

          • Tretiaci a štvrtáci v brnianskom VIDA centre

          • Vo štvrtok 10. novembra 2022 naši tretiaci a štvrtáci vyrazili za poznaním a odpoveďami na otázky o fungovaní sveta do zábavného vedeckého parku v Brne. Zaujalo ich napríklad to, ako vidí hmyz, ako vzniká hmla, tornádo, viac sa dozvedeli o fungovaní ľudského tela... Vynikajúce vyučovanie! 

          • Jesenné motívy v 1. A

          • Tohtoročné pekné jesenné dni zachytili deti 1. A triedy počas pobytu v školskom klube detí vo svojich výtvarných dielkach. 

          • Piataci okresnými šampiónmi

          • Na začiatku novembra nás potešila skvelá správa – žiaci našej triedy 5. A, ktorí sa zapojili do súťaže, získali prvé miesto v okresnom a následne tretie miesto v krajskom kole Jazykový WocaBee šampionát 2022! Víťazstvo v okresnom kole je pre nás o to cennejšie, že celková účasť v štvrtom ročníku šampionátu dosiahla rekordný počet účastníkov: 47 735 žiakov a študentov z celého Slovenska. Spolu s počtom zapojených tried rastie aj kvalita šampionátu a na víťazstvo v každom kole je potrebné viac motivácie a úsilia. Tešíme sa aj z umiestnenia žiakov z 3. B, ktorí boli v okresnom kole tretí. Najväčším víťazstvom pre všetkých je však radosť z učenia a zlepšenie jazykových vedomostí aj vďaka zapojeniu sa do tejto súťaže. Súťaž Jazykový WocaBee šampionát sa uskutočňuje pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. V súťaži sa hodnotí usilovnosť v precvičovaní a zároveň učení sa novej slovnej zásoby.

          • Komparo aj u nás

          • Naši deviataci majú pred sebou veľmi náročné a dôležité obdobie. Čaká ich Testovanie 9, výber ďalšej formy štúdia, prijímacie skúšky. Na tejto ceste využívame Komparo, testovanie, ktoré pomáha vytvárať obraz o úrovni vedomostí žiakov. V našej škole pripravujeme Komparo s podmienkami podobnými tým, aké budú mať žiaci počas celoslovenského testovania zo slovenského jazyka, literatúry a matematiky v stredu 22.03.2023. Riešeniu úloh z uvedených vyučovacích predmetov sa venovali aj vo štvrtok 10.11.2022.

          • Aj žiaci 5. A v malackom MCK

          • Žiaci 5. A sa na začiatku novembra tiež vybrali do malackého Mestského centra kultúry. Zaoberali sa regiónom Záhoria, nárečím na tomto území, prostredníctvom exponátov spoznávali život ľudí v minulosti. Vďaka za príjemný deň!

          • Siedmaci a deviataci na cestách za slovenskou históriou

          • V utorok 8. novembra 2022 aj počasie prialo žiakom 7. C a 9. A na historických potulkách tromi storočiami Záhorím. Najskôr si v Borskom Mikuláši pripomenuli osobnosť Jána Hollého, bernolákovca, básnika i prekladateľa, a zoznámili sa so životom ľudí na sklonku 18. storočia. Ďalšia cesta viedla do Hlbokého, kde naši siedmaci a deviataci navštívili Pamätnú izbu Jozefa Miloslava Hurbana, spoluzakladateľa spisovnej slovenčiny, národného buditeľa, spisovateľa. Zasadli do lavíc kostola, v ktorom Hurban v rokoch 1843 - 1888 pôsobil. Pristavili sa pri fare, kde sa v roku 1843 stretli Štúr, Hurban, Hodža. Navštívili Hurbanovu mohylu, miesto jeho posledného odpočinku. Všetkých zaujalo Múzeum Milana Rastislava Štefánika v Košariskách. V zrekonštruovanej expozícii sa dozvedeli o Štefánikovom pôsobení a vypočuli či prečítali si mnoho inšpiratívnych myšlienok. Príjemný jesenný deň!

          • Za Ľudovítom Štúrom do Modry

          • Žiaci ôsmeho ročníka sa vo štvrtok 3. novembra 2022 vybrali do Modry. Spoločne navštívili hrob Ľudovíta Štúra s náhrobkom znázorňujúcim mladú devu s rozkvitnutou ratolesťou v ruke ako symbolom spisovnej slovenčiny. Zastavili sa na námestí pri pamätníku vodcu povstania meruôsmeho roku so zachovanou myšlienkou: "Kým duch v národe, národ žije." Nazreli do pamätnej izby, kde Štúr skonal, a histórii sa venovali aj v múzeu venovanému pôsobeniu tohto dejateľa.  

          • Piataci v MCK

          • Žiaci 5. C sa v stredu 2. novembra 2022 vybrali do malackého MCK, aby sa dozvedeli viac o našom okrese aj meste. Putovali prstom po mape, obzreli si exponáty v múzeu, preverili si znalosť záhoráčtiny. Príjemná bodka za prvým vyučovacím dňom.

          • V posledný deň pred prázdninami...

          • V posledný deň pred jesennými prázdninami navštívila našu školu nejedna bosorka, prišiel nejeden strigôň, ba zišlo sa tu i zopár kúzelníkov. Chodbu na druhom poschodí krášlili dyne, v triedach I. stupňa sa deti učili aj netradične - bolo veselo a možno aj trošku strašidelne.  

          • Deviataci na cestách za históriou, Ivanom Kraskom aj Jánom Hollým

          • 26. októbra 2022 sa vybrali deviataci do Piešťan, aby navštívili Balneologické múzeum Imricha Wintera, Pamätnú izbu básnika Ivana Kraska. Na spiatočnej ceste sa zastavili na Dobrej Vode, aby si pripomenuli pôsobenie Jána Hollého a navštívili miesto jeho posledného odpočinku.