• Okresné kolo Pytagoriády

          • V utorok 29. a v stredu 30. marca 2022 sa uskutočnilo okresné kolo 43. ročníka matematickej súťaže Pytagoriáda. V šiestich kategóriách sa ho po decembrovom školskom kole formou on-line zúčastnilo z našej školy 48 žiakov. Matematické úlohy riešilo v našom okrese 157 tretiakov. Z nich boli päťdesiati traja úspešní riešitelia. Medzi nimi aj naši žiaci tretieho ročníka: Matej Bušík a Matej Hunák. Štvrtákov sa v okresnom kole stretlo 96. Medzi úspešnými riešiteľmi je s najvyšším počtom bodov Oliver Singer, o 3. - 6. miesto sa s rovesníkmi delí Jozef Landl, úspešnými riešiteľmi sú aj Radoslav Horný a Jana Pradličková. Spomedzi našich piatakov sa najviac darilo Jakubovi Kožuchovi, ktorý sa ziskom 19 bodov umiestnil na piatej priečke. Úspešným riešiteľom je aj Kristián Havlík. Šiestakov súťažilo deväťdesiatdeväť. Úspešnými riešiteľmi sa stalo dvadsaťjeden žiakov a medzi nimi aj naši nadšenci matematiky: Martin Hlaváč a Emma Klimešová. Siedmakov bolo rovných osemdesiat. O náročnosti úloh svedčí aj to, že dvanásti sú úspešnými riešiteľmi. Mirka Soboličová získala 14 bodov a umiestnila sa na siedmom mieste. Zo sedemdesiatich dvoch súťažiacich ôsmakov úlohy úspešne riešilo dvadsať. O tretie až štvrté miesto sa delia naši dvaja ôsmaci: Krištof Peťko a Timotej Farkaš. Tešíme sa zo všetkých našich účastníkov, veď dôležité je vyskúšať svoje schopnosti a usilovať sa, aby sme v budúcnosti boli lepší.

          • Úspešné okresné kolo Chemickej olympiády u nás

          • Chemická olympiáda sa v tomto školskom roku realizuje po päťdesiaty ôsmy raz. Po prvý raz sa naša škola stala miestom, kde sa uskutočnilo jej okresné kolo. Chemická olympiáda je postupová súťaž, ktorá sa organizuje v kategórii D pre žiakov základných škôl a pre žiakov príslušných nižších ročníkov viacročných gymnázií v domácom, školskom, okresnom a krajskom kole. V piatok 25. marca 2022 sa v našich laboratóriách stretlo desať žiakov, aby zúročili svoju prípravu. Najskôr desiati priaznivci chémie vypracúvali teoretické úlohy, potom nasledovali praktické úlohy. Naše želiezka v ohni premenili svoju snahu na najcennejšie kovy. S výrazným náskokom získaných 84 bodov z možnej stovky sa na prvej priečke umiestnila Sabina Kubíncová, druhé miesto patrí Natálii Parnicovej. Obom dievčatám blahoželáme!  

          • Opäť potešenie z hovoreného slova

          • Pred týždňom sme sa radovali z postupu našich žiačok do okresného kola Zúbkových prameňov. V piatok 25. marca 2022 sme sa tešili opäť. V postupovej súťaži v detskom prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín piatačka Ema Zemánková zvíťazila v II. kategórii s ukážkou G. Futovej a R. Brata Dvojičky zo slepej uličky v prednese prózy. Za prednes básne M. Rázusovej-Martákovej Umenie života v III. kategórii získala ôsmačka Agáta Herdová 2. miesto. Eme budeme držať palce v krajskom kole!

          • Dobré správy z krajských kôl olympiád

          • Víťazi okresných kôl predmetových olympiád pokračujú v overovaní a porovnaní svojich vedomostí i schopností v súťažiach na krajskej úrovni. Postupne dostávame spätnú väzbu a sme veľmi radi, že sa naši žiaci medzi rovesníkmi z iných škôl nestrácajú. 18. marca 2022 sa uskutočnilo krajské kolo Biologickej olympiády v kategórii C-TP. Krištof Peťko, ôsmak, sa stal jej úspešným riešiteľom. Deviatačka Natália Parnicová je úspešnou riešiteľkou Dejepisnej olympiády v kategórii C, ktorej úlohy riešila 22. marca 2022.   

          • Úspešne aj vo Fyzikálnej olympiáde

          • V stredu 16. marca 2022 sa uskutočnilo okresné kolo 63. ročníka Fyzikálnej olympiády v kategórii F a E. Po niekoľkoročnej prestávke sa do súťaže opätovne zapojila aj naša škola. Deviataci Natália Parnicová, Sabína Kubincová, Jakub Kováč, Adam Veltschid a Andrej Szetyinski sa popasovali s náročnými príkladmi v kategórii E. Za prípravu, účasť a reprezentáciu školy im ďakujeme. Najväčšie poďakovanie patrí žiačke 9.B triedy Sabíne Kubincovej, ktorá si bravúrne poradila s jednotlivými príkladmi. So ziskom 22 bodov obsadila 1. priečku, čím si zabezpečila aj postup do krajského kola. Z úspechu sa tešíme a gratulujeme.

          • Zúbkove pramene 2022

          • Hviezdoslavov Kubín sa v tomto roku uskutočňuje už po šesťdesiaty ôsmy raz. Po dvojročnej pauze sa 18. marca 2022 opäť u nás uskutočnilo obvodné kolo postupovej súťaže v detskom prednese poézie a prózy Zúbkove pramene. V troch vekových kategóriách sa predstavilo 35 recitátorov. Medzi nimi boli aj štyria žiaci našej školy. Tretiaci Miriama Gajdárová a Leo Šulla zbierali skúsenosti. Piatačka Ema Zemánková zvíťazila v II. kategórii v prednese prózy s ukážkou G. Futovej a R. Brata Dvojičky zo slepej uličky. Do okresného kola postúpila aj Agáta Herdová s básňou M. Rázusovej-Martákovej Umenie života v III. kategórii. Blahoželáme a budeme držať palce v okresnom kole o týždeň. 

          • Naši šachisti na majstrovstvách Bratislavského kraja

          • 12. - 13.03.2022 sa po druhýkrát uskutočnili Majstrovstvá Bratislavského kraja družstiev stredných a základných škôl v ONLINE šachu. V nedeľu 13. 3. 2022 organizátori v turnaji družstiev základných škôl zaznamenali rekordnú účasť 191 hráčov a hráčok. Súťažilo 38 družstiev základných škôl a osemročných gymnázií. Naši šachisti sa veru medzi konkurenciou nestratili a so ziskom 79 bodov obsadili vynikajúcu ôsmu priečku. Tešíme sa!

          • Krajší deň

          • Občianske združenie Slovenské združenie Gama nám urobilo deň 7. marec 2022 krajším. Potešilo nás koláčikmi a čajíkmi, milým slovom aj širokým úsmevom. Ďakujeme za krajší deň. 

          • Príprava na Chemickú olympiádu

          • Príprava na tohtoročnú Chemickú olympiádu je v plnom prúde. O necelé dva týždne sa v našej škole stretnú v okresnom kole priaznivci vedy skúmajúcej vlastnosti, zloženie a vnútornú štruktúru látok a ich premenu. V piatok 11.03.2022 aj dve žiačky z Dérerky dostali možnosť vykonať chemické pokusy v laboratóriu Strednej odbornej školy chemickej v Bratislave a pripravovať sa tak na predmetovú olympiádu i prípadné ďalšie štúdium chémie. Zároveň sa tešíme z opätovného nadviazania spolupráce so Strednou odbornou školou chemickou v Bratislave po pandemickej situácii.   

          • Veselo na I. stupni

          • Súčasná situácia nám ani v tomto roku nedovolila usporiadať spoločné tradičné karnevalové veselie v našej škole. Deti sa však tešili aj v jednotlivých triedach a oddeleniach ŠKD. Postupne sa teda deti radovali zo spoločnej zábavy, súťaží, tanca. V III. C sa v karnevalových maskách uskutočnilo aj triedne kolo Zúbkových prameňov, súťaže v detskom prednese poézie a prózy.