• Dotácia na stravu - šk. rok 2021/22

          • Dňa 01.08.2021 nadobudnú účinnosť nasledovné právne úpravy zákona č. 544/2010 Z. z. o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o dotáciách“). Vyššie uvedená právna úprava od nového školského roku 2021/2022 prináša zmeny v poskytovaní dotácií na stravu. Viac informácií v prílohách: Dotacia_na_stravu.docxFormular_na_posudenie_prijmu.pdf

          • Príjemné chvíle v našom meste

          • V závere školského roka si obúvame túlavé topánky a vyrážame za poznaním, príjemnými zážitkami. Tento školský rok bol iný ako mnohé predchádzajúce. Žiaci sa však predsa len vybrali na potulky - na potulky naším mestom. Spoznávali jeho minulosť. Tretiaci a štvrtáci zašli do krýpt aj kaštieľa, druháci do kaštieľa, ôsmaci do múzea, štvrtáci si užili príjemný piknik v parku. MCK, ďakujeme!

          • Odhaľovanie záhady knižnice na konci ulice

          • Naši tretiaci si prečítali knižku Kristíny Baluchovej Záhady knižnice na konci ulice. Dozvedeli sa, že jedného dňa sa stalo niečo veľmi čudné. Z kníh zmizli všetky písmená, stratili sa slová. Knihy zívali prázdnotou! V piatok 25. júna 2021 sa žiaci tretieho ročníka vybrali na stretnutie s autorkou, aby sa dozvedeli o vzniku tohto príbehu. Vďaka za príjemné predpoludnie!

          • Tretiaci a štvrtáci za poznávaním Malaciek

          • Tretiaci a štvrtáci sa v utorok 22. júna 2021 vybrali za tajomstvami malackých krýpt. Krypty pod františkánskym kostolom Nepoškvrneného počatia Panny Márie v Malackách sú vysunutou expozíciou Múzea Michala Tillnera. Sú v nich pochovaní Pálffyovci, františkáni a niektorí významnejší Malačania. V súčasnosti slúžia ako lapidárium historických sôch z nášho mesta. To a mnoho iných informácií sa dozvedeli žiaci od historika MCK. Ďakujeme za spríjemnenie záverečných školských dní.

          • Dopravná výchova v 5. a 4. ročníku

          • Najskôr teória, potom prax. Taká bola postupnosť preventívnych aktivít vo štvrtom a piatom ročníku v uplynulých týždňoch. Žiaci sa v triedach venovali zásadám bezpečného správania sa chodcov, cyklistov či kolobežkárov v dopravnej premávke. V minulom týždni navštívili ZŠ na Záhoráckej ulici, kde si poznatky overili na dopravnom ihrisku. Ďakujeme príslušníkom Mestskej polície v Malackách aj ZŠ na Záhoráckej ulici za možnosť zopakovať si dôležité poznatky z dopravnej výchovy aj za príjemne strávené predpoludnie.

          • Slnečný začiatok júna

          • Na začiatku júna sa tradične viac skloňuje slovo dieťa a spája sa so slovami radosť, úsmev. Tento rok si azda viac ceníme príjemne prežité spoločné chvíle: hudbu počas poobedia na školskom dvore aj obrazáreň na ňom, hry či spoločné maškrtenie. Deti v oddelení ŠKD II. C si spolu s pani vychovávateľkou namaľovali úžasné tričká. Vo štvrtok 3. júna sa zasa druháci vybrali vyšantiť sa v parku.     

          • Šachisti aj nadšenci geografie v akcii

          • 25. mája 2021 si za skutočné - nie virtuálne - šachovnice po dlhej dobe sadli naši šachisti. V tento deň sa pre skalných uskutočnil turnaj v bleskovom šachu. Na turnaji sa zúčastnili najlepší šachisti, ktorí reprezentovali našu školu na on-line Majstrovstvách Slovenaka  v šachu družstiev. Najlepšie sa darilo Adamovi Vozárovi, ktorý získal 5 bodov, Medzi dievčatami bola najúspešnejšia Diana Vričanová. 2. júna 2021 sa počas popoludnia stretli nadšenci zemepisu. 21 žiakov riešilo pripravené úlohy z geografie v troch vekových kategóriách. Trinásti sa stali úspešnými riešiteľmi. Medzi ôsmakmi a deviatakmi sa najlepšie darilo Sabine Kubincovej, medzi šiestakmi a siedmakmi Krištofovi Peťkovi a medzi piatakmi Viliamovi Štrbovi. Zostáva nám veriť, že nadšenie a chuť porovnať svoje vedomosti so spolužiakmi zostane aj v budúcom roku. Hádam bude priaznivejší na organizovanie rôznych stretnutí a súťaží. 

          • Úspešne v okresnom kole Zúbkových prameňov

          • V tomto roku sa uskutočňuje Hviezdoslavov Kubín, celoštátna postupová súťaž v prednese poézie a prózy, už po šesťdesiaty siedmy raz. Pre známe dôvody sa nadšenci hovoreného slova stretli až v okresnom kole súťaže Zúbkove pramene, a to v piatok 21. mája 2021 v malackom CVČ. Z našej školy sa na stretnutie s recitátormi tešili v dvoch kategóriách štyria naši žiaci. Za reprezentáciu ďakujeme siedmačke Sáre Lábadyovej. Tešíme sa z tretích priečok dvoch dievčat. V I. kategórii sa vtipným prozaickým textom Márie Haštovej o kuchárke Rebarborke predstavila Ema Zemánková, v III. kategórii  predniesla báseň Lýdie Vadkerti-Gavorníkovej Som Tereza Falátová. Tešíme sa z víťazstva a postupu do krajského kola štvrtáka Adama Štovku v I. kategórii, ktorý sa predstavil básňou poľského autora Juliana Tuwima Lokomotíva. 

          • Zázraky z odpadu

          • Malacké Centrum voľného času aj v tomto školskom roku vyhlásilo súťaž s cieľom poskytnúť veciam druhú šancu. Naše deti z I. stupňa využili lepenku, kartón, papier, textil a lepili, vystrihovali, skladali. Radujeme sa z ocenených prác žiakov z Dérerky. V hodnotení porotu zaujal Vesmír Samuela Fábryho aj Včela Michala Uhrína. Špeciálnu cenu získalo výtvarné spracovanie malackých dominánt. Železničnú stanicu vytvoril Michal Šprocha, kaštieľ Oliver Singer a synagógu Samuel Chmelík. Blahoželáme! 

          • Ďalšie olympijské úspechy

          • 16. apríla 2021 sa uskutočnilo krajské kolo Geografickej olympiády. Po úspechu v okresnom kole riešil úlohy dištančnej formy aj náš deviatak Radoslav Masár. Tešíme sa, pretože ziskom 86 bodov z možných sto sa stal úspešným riešiteľom na štrnástej priečke spomedzi dvadsiatich štyroch účastníkov. V utorok 20. apríla sa uskutočnilo okresné kolo 55. ročníka Biologickej olympiády v kategórii D. V dištančnej forme teoreticko-praktickej časti sa zúčastnila siedmačka Martina Osuská, ktorá je úspešnou riešiteľkou. Blahoželáme! 

          • Šachový úspech

          • V nedeľu 18. apríla 2021 sa uskutočnil po prvý raz on-line tímový súboj v šachu ako Majstrovstvá SR ZŠ. Naše družstvo v zložení Adam Vozár, Alex Filípek, Kristian Havlík, Patrik Šooš obsadili spomedzi rekordných 118 zúčastnených družstiev vynikajúce 34. miesto. Blahoželáme!

          • Pytagoriáda

          • V tomto školskom roku sa už po štyridsiaty druhý raz organizuje Pytagoriáda, súťaž pre nadšencov matematiky. V nej nie je dôležité sa len popasovať so zadaniami a dopracovať sa k správnemu výsledku. Dôležitá je aj rýchlosť výpočtov. Tešíme sa, že sa aj naši žiaci zapojili do matematického zápolenia. A veru úspešne! Medzi tretiakmi sa na druhej priečke umiestnil Patrik Lím, úspešnými riešiteľmi sú Oliver Singer, Timotej Ftáčnik, Andrea Machyniaková. Jakub Kožuch je na čele výsledkovej listiny žiakov 4. ročníka. Úspešnými riešiteľmi sa stali Kristián Havlík, Jakub Chmelík, Nela Zaičková, Richard Hlavatý, Martin Gajdár, Marek Bušík, Nicole Greifová aj Barbora Šteflíková. Medzi piatakmi pódiové umiestnenie patrí Martinovi Hlaváčovi aj Emme Klimešovej. Darilo sa aj Simone Pavlíkovej, Dominike Kuklovskej, Yasmin Sentürk a Martin Chamraz, ktorí sú úspešnými riešiteľmi. Siedmaci boli úspešní dvaja: Jaromír Novák a Timotej Farkaš. Všetkým k úspechu blahoželáme!  

          • Naši olympionici

          • V tomto školskom roku sa jednotlivé predmetové olympiády a súťaže konajú dištančnou formou. Tešíme sa z účasti našich žiakov aj ich úspechov. V marci sa deviatačka Hana Malíková zúčastnila na krajskom kole Biologickej olympiády. Podarilo sa jej obsadiť siedmu priečku a stala sa úspešnou riešiteľkou. Záverečný marcový deň patril nadšencom matematiky. Naši siedmaci riešili tri príklady Matematickej olympiády. Najúspešnejší bol Krištof Peľko, ktorý je jedným zo štyroch žiakov so ziskom maximálneho počtu bodov. Úspešnou riešiteľkou je i Martina Osuská. Blahoželáme!

          • Sviatky jari v našej škole

          • Jar zavítala aj do našej školy. Žiaci I. stupňa s pani vychovávateľkami a pani učiteľkami skrášlili triedy aj chodby, pripomenuli si zvyky súvisiace s obdobím okolo Veľkej noci, ba vďaka chlapcom zo 4. B sme nezostali ani bez šibačky. Zaželajme si pokojné, spokojné a radostné prežitie veľkonočných sviatkov v kruhu najbližších! 

          • Z marcovej atmosféry v ŠKD

          • Zopár fotografií zachytáva marcovú tvorivú atmosféru v ŠKD. Deti sa venovali veľkonočnému tvoreniu. V 4. A si pripomenuli obutím odlišných ponožiek Svetový deň Downovho syndrómu a diskutovali o potrebe  láskavosti a empatie. Marec sa už tradične niesol v znamení kníh. Prváci aj štvrtáci prežili poučné i zábavné popoludnie nielen s rozprávkami. Vďaka za príjemné dni!

          • Chemická olympiáda

          • Po päťdesiaty siedmy raz sa uskutočňuje v tomto školskom roku Chemická olympiáda. Aj v tejto predmetovej olympiáde sa žiaci, ktorých zaujímajú chemické procesy, stretli v okresnom kole len dištančne. Tešíme sa, že náš deviatak Tomáš Cvečka získal v teoretickej časti 48 bodov, v praktických úlohách 19 bodov. Súčet 67 bodov z možných 80 bodov mu priniesol umiestnenie na druhej priečke. Blahoželáme!   

          • O čistých rúčkach

          • Ruky, ručičky, máte pekné prstíčky, máte pekné dlane, zatlieskame na ne. Ruky sú v súvislosti s dodržiavaním opatrení často skloňované. Dbáme na ich umývanie. No umývame si ich správne? Na túto otázku poznajú odpoveď žiaci z I. stupňa. Trpezliví členovia Dobrovoľnej civilnej ochrany v minulom týždni pod UV lampou deťom ukázali, či majú umyté celé ruky, nielen dlane, prípadne im poradili, ako si rúčky správne umývať. Ďakujeme.  

          • Pozdrav z jarnej školy

          • V jarnej škole si štvrtáci zopakovali vedomosti o ľudskom tele. Veď poznatky o obehovej a dýchacej sústave sú v súčasnosti veľmi dôležité.

          • Úspešné predmetové olympiády

          • 27. januára 2021 sa dištančnou formou uskutočnilo okresné kolo Matematickej olympiády v kategórii Z9 a Z5. Z našej školy štyri príklady riešili dvaja deviataci. Hanka Malíková získala maximálny počet bodov, Michal Švarc so štrnástimi bodmi sa stal úspešným riešiteľom. Piataci sa pasovali s tromi príkladmi. Martin Hlaváč získal 16 bodov z osemnásťbodového maxima a je úspešným riešiteľom. 5. februára 2021 sa rovnakým spôsobom zrealizovalo okresné kolo Geografickej olympiády. Darilo sa najmä našim starším žiakom, ktorí zúročili skúsenosti v riešení tejto olympiády z minulých ročníkov. Deviatak Radoslav Masár zvíťazil ziskom 86 bodov a postúpil do krajského kola v kategórii E. Andrej Szetyinszki a Natália Parnicová, naši ôsmaci, sú úspešní riešitelia v rovnakej kategórii. V kategórii F sa stali úspešnými riešiteľmi Veronika Melová, Andrej Uhrín, Miroslav Toman. Yasmin Senturk je úspešnou riešiteľkou medzi piatakmi. 8. februára 2021 sa dištančnou formou uskutočnilo okresné kolo 55. ročníka Biologickej olympiády v kategórii C. Zúčastnili sa ho aj naši dvaja deviataci. Veľmi sa tešíme víťazstvu Hanky Malíkovej, ktorá so ziskom 73,3 boda postupuje do kola krajského. Úspešným riešiteľom sa stal aj Tomáš Cvečka. Všetkým zúčastneným žiakom ďakujeme za reprezentáciu školy a radujeme sa z úspechu.