• Zúbkove pramene 2020

          • Postaviť sa pred publikum a predniesť verše či vyrozprávať príbeh. Aké prosté. No ten, kto to skúsil, dobre vie, že to nie je jednoduché. Prednes poézie a prózy však môže deň ozvláštniť a všetkým zúčastneným priniesť zážitok. A tak sa stalo u nás počas dvoch popoludní. Dvadsaťpäť recitátorov z I. stupňa sa predstavilo v utorok 25. februára 2020 a tridsaťtri žiakov II. stupňa sa stretlo vo štvrtok 27. februára 2020 v školskom kole 66. ročníka súťaže Hviezdoslavov Kubín, ktorá sa v našom okrese nazýva Zúbkove pramene. Žiaci, ktorí si odniesli ocenenie najvyššie, budú našu školu reprezentovať v obvodnom kole.

          • Krajské kolo v stolnom tenise

          • 26. februára 2020 sa v Bratislave uskutočnilo krajské kolo v stolnom tenise. Naši chlapci spomedzi ôsmich zúčastnených družstiev obsadili výborné štvrté miesto. 

          • Lyžiarsky výcvikový kurz na Táľoch

          • Tridsaťštyri žiakov 7. ročníka vymenilo školské lavice za zasnežené svahy Nízkych Tatier v týždni od 10. do 14. februára 2020. V malebnom prostredí lyžiarskeho strediska Tále si na svoje prišli skúsenejší lyžiari aj úplní začiatočníci. Tí prví si užili príjemnú lyžovačku, tí druhí sa naučili základy lyžovania a už sa dokážu spustiť dolu svahom. Spoločne sa venovali pohybu na čerstvom vzduchu, veď počasie našim deťom doprialo pravé zimné radovánky. Večery siedmaci venovali hrám, filmovým ukážkam carvingového lyžovania i programom družstiev pod vedením inštruktorov. Vďaka za pekné spoločné dni!

          • Fantastické správy z Dejepisnej olympiády

          • V piatok 14. februára 2020 sa v malackom CVČ uskutočnilo okresné kolo 12. ročníka Dejepisnej olympiády. Táto olympiáda sa skladá z viacerých častí. Žiaci odpovedajú na otázky súvisiace s učivom, no pripravovali sa aj na monotematický celok so zameraním na osobnosť Milana Rastislava Štefánika – politika, vojaka, vedca pre kategórie E, F a tému Česi a Slováci v období prvej svetovej vojny (udalosti a osobnosti, ktoré prispeli k vzniku Československa s dôrazom na osobnosť M. R. Štefánika) pre kategórie C, D. Miestna časť úloh dejepisnej olympiády sa zamerala na významné stavby, osobnosti a zvláštnosti nášho regiónu. V tomto roku sa žiaci viac dozvedeli o Rohožníku, Sološnici, Plaveckom Mikuláši, Plaveckom Podhradí, Perneku,  Kuchyni, Jablonovom. Náročná príprava priniesla svoje ovocie našim žiakom v dvoch kategóriách. V kategórii E sa stretlo deväť nadšencov histórie. Šiesti sú úspešnými riešiteľmi. Prvenstvo patrí Andrejovi Szetyinskemu, druhú priečku obsadila Natália Parnicová. S výrazným náskokom medzi desiatimi deviatakmi zvíťazila Veronika Štajerová. Blahoželáme a všetkým trom budeme držať palce v krajskom kole! 

                                                           

          • Karneval!

          • Vo štvrtok 13. februára 2020 sa naša telocvičňa odela do pestrofarebných šiat. Deti I. stupňa sa nevedeli dočkať, kedy sa už začne karneval. Spoločne obdivovali ukážky spoločenských tancov v podaní spolužiakov, kamarátom v tanečnom rytme predviedli svoje masky, zatancovali si, ponúkli sa fašiangovým občerstvením, zasúťažili si s balónikmi, vyhodnotené boli najzaujímavejšie masky z jednotlivých oddelení ŠKD. Všetko podčiarkla dobrá nálada a úsmev detí, pani vychovávateliek a pani učiteliek. Len ten čas keby tak rýchlo neubehol!  

          • Naši recitátori na krajskom kole Šalianskeho Maťka

          • V utorok 11. februára 2020 sa v Základnej škole na Tbiliskej ulici v Bratislave uskutočnilo krajské kolo súťaže v prednese slovenských povestí Šaliansky Maťko. V I. kategórii sa predstavil medzi ôsmimi víťazmi okresných kôl aj Adam Štovka a v II. kategórii povesť o vílach predniesla Mariam Tesarovičová. Spoločne s ostatnými rovesníkmi prežili príjemné predpoludnie pretkané príbehmi spätými s históriou či slovenským miestopisom. Ďakujeme za peknú reprezentáciu školy! 

          • Biologická olympiáda

          • V malackom CVČ sa v pondelok 10. februára 2020 uskutočnilo okresné kolo 54. ročníka Biologickej olympiády. V kategórii C súťažili aj naši dvaja zástupcovia: ôsmaci Sabina Sedláková a Radoslav Masár. Venovali sa vypracovaniu vedomostného testu aj príprave preparátu a jeho pozorovaniu. Nesmierne sa tešíme z postupu do krajského kola oboch našich žiakov so ziskom zhodného počtu bodov. Sabina s vyšším počtom bodov v teoretickej časti postupuje z prvého miesta, Radoslav zo striebornej priečky. Blahoželáme!    

          • Výborný šachový výsledok

          • 7. februára 2020 sa uskutočnili Majstrovstvá Bratislavského kraja štvorčlenných zmiešaných družstiev žiakov a žiačok základných škôl. Za šachovnicami sa stretlo tridsaťštyri družstiev. Teší nás, že deti z Dérerky sa medzi účastníkmi nestratili. Po siedmich odohraných partiách obsadili vynikajúce pätnáste miesto.  

          • Zimné šantenie v ŠKD

          • Tohtoročná zima je veru skúpa na pravé radovánky. Pani vychovávateľky pre deti zo svojich oddelení pripravili bohatý program s mrazivou tematikou. Keď vonku nieto snehu, tak si ho deti vytvorili na výtvarných dielkach - kolážach, maľbách, papierových mozaikách. Druháci sa vybrali do Zámockého parku, aby povešali lojové pokrmy na stromy pre operence. Netradičné zimné športy - priam olympijské - si užili prváci a druháci. Vyskúšali si viaceré športové disciplíny v telocvični. Spoločne si deti z niektorých oddelení zašli na klzisko. A všetci sa počas fašiangového času tešia na karneval! 

          • Najmúdrejší medzi najbystrejšími

          • Takmer 22 000 druhákov, tretiakov a štvrtákov z celej našej krajiny si 28. novembra 2019 zmeralo medzi sebou sily vo veľkom súboji o najmúdrejšieho medzi najbystrejšími. Výsledky sme sa dozvedeli v minulom týždni. Z našej školy sa do súťaže Všetkovedko prihlásilo deväť druhákov. 24 otázok riešili štyridsať minút. Všetkovedkami, teda tými, ktorí sa zaradili medzi 30 % najúspešnejších vo svojej kategórii, sa stali traja: Andrea Machyniaková, Adela Oravcová, Samuel Chmelík. Tretiaci a štvrtáci mali rovnaký čas na zodpovedanie 30 otázok. Svoje sily s ostatnými sa rozhodlo porovnať devätnásť tretiakov. Piati sa môžu pýšiť titulom Všetkovedko: Alex Tesarovič, Martin Gajdár, Kristián Havlík, Marek Bušík, Adam Štovka. Jakub Kožuch z 3. C získal 203 bodov a celkovo vo svojej vekovej kategórii zahviezdil na treťom mieste. Štvrtáci boli desiati, ktorí sa rozhodli preveriť svoje schopnosti. Všetkovedkovia sú štyria: Martin Hlaváč, Lucia Štajerová, Adam Šucha, Lenka Bubáková. Blahoželáme!  

          • Geografická olympiáda

          • Veľmi radi sme vo štvrtok 6. februára 2020 opäť privítali v našej škole žiakov, ktorí vedia, kde je sever. Uskutočnilo sa totiž okresné kolo 48. ročníka Geografickej olympiády. Osem desiatok žiakov riešilo rôzne úlohy v monotematickej, teoretickej aj regionálnej časti. V kategórii G sa stretlo 22 žiakov piateho ročníka. Medzi siedmimi úspešnými riešiteľmi sú i dvaja naši piataci: Jonáš Tomeček na druhej priečke, Filip Kožuch na šiestom mieste. V kategórii F súťažilo tridsaťtri šiestakov a siedmakov. Tešíme sa, že naše dievčatá Natália Parnicová, Veronika Melová a Sandra Kubincová sú medzi dvadsiatimi šiestimi úspešnými riešiteľmi. Kategória E je určená pre ôsmakov a deviatakov. Z Dérerky sa najlepšie darilo ôsmačke Sofii Ruth Tóthovej, ktorá medzi jedenástimi úspešnými riešiteľmi obsadila siedme miesto. Príprava teda priniesla svoje ovocie. Blahoželáme k dosiahnutým výsledkom!  

          • Matematická olympiáda

          • Už šesťdesiatdeväť rokov sa stretávajú nadšenci matematiky, aby sa pokúsili vyriešiť rôzne matematické úlohy. V stredu 29. januára 2020 sa v Základnej škole na Záhoráckej ulici v Malackách zišli v okresnom kole Matematickej olympiády žiaci 5. a 9. ročníka. Tešíme sa, že Jonáš Tomeček je medzi devätnástimi piatakmi, ktorí sa stali úspešnými riešiteľmi - a to na dvanástom až štrnástom mieste. Deviatak Juraj Havlík sa popasoval so všetkými štyrmi príkladmi. Spolu sa mu podarilo získať osemnásť bodov a patrí mu prvé miesto. Blahoželáme!

          • O pohár primátora mesta v miniľadovom hokeji

          • Pohár primátora mesta Malacky sa stal tým, o čo bojovali chlapci v utorok 28. januára 2020. Na ľadovú plochu v Zámockom parku na turnaji v miniľadovom hokeji vykorčuľovalo aj našich deväť chlapcov. Hralo sa systémom štyria na štyroch bez brankára. Naši chlapci hrali so zápalom, odhodlaním - a podarilo sa im získať striebro!   

          • Poznáme výsledky testovania žiakov 5. ročníka

          • Celoslovenské testovanie žiakov 5. ročníka sa po niekoľký raz stalo súčasťou aj našej školy. Uskutočnilo sa 20. novembra 2019. U nás si svoje schopnosti a vedomosti preverilo všetkých 81 žiakov. Tí mohli v oboch predmetoch - slovenskom jazyku a literatúre i matematike - získať po tridsať bodov. Priemerná úspešnosť dosiahnutá v SR z predmetu slovenský jazyk a literatúra má hodnotu 64,8 %. Žiaci z Dérerky dosiahli úspešnosť 66,7 %. Test z matematiky naši piataci vypracovali s úspešnosťou 68,8 %. Národný priemer má hodnotu 63,4 %. Tešíme sa z našich výsledkov!  

          • Šaliansky Maťko

          • Maťko sa po dvadsiaty siedmy raz vydal zo Šale na potulky po Slovensku. V piatok 24. januára 2020 sa zastavil aj v malackom CVČ, kde sa uskutočnilo okresné kolo súťaže Šaliansky Maťko Jozefa Cígera Hronského v prednese slovenských povestí. V troch kategóriách sa spolu predstavilo dvadsaťdeväť recitátorov. V I. kategórii sa povesťou Petra Vrlíka a Petra Mišáka Kokavčania vítali cisára pána predstavil tretiak Adam Štovka - a hneď na prvý raz sa mu podarilo získať druhé miesto. V II. kategórii sa predstavilo jedenásť recitátorov. Prvenstvo získala naša štvrtáčka Mariam Tesarovičová za prednes povesti Antona Marca Boginky. V III. kategórii nás reprezentovala šiestačka Dominika Brennerová, ktorá vyrozprávala povesť z Necpál o múčnej table. Nášmu trojlístku ďakujeme za prípravu a - blahoželáme!   

          • Škola išla opäť na Slovan

          • Takmer päť desiatok žiakov II. stupňa našej školy sa stalo aj v tomto školskom roku súčasťou komunitného projektu Škola ide na Slovan. Žiaci s učiteľmi vytvorili plagát s veršovaným odkazom hokejovému klubu HC Slovan a v piatok 24. januára 2020 spoločne vyrazili na zápas HC Slovan s HK Dukla Ingema Michalovce. Deti sa výborne bavili a hokejový zážitok umocnili tri góly v sieti Michalovčanov.  

          • Naši žiaci na korčuliach

          • Na zimné radovánky je tohtoročná zima zatiaľ skúpa. Naši žiaci spoločne využívajú možnosti ľadovej plochy v Zámockom parku. Druhostupniari v rámci hodín telesnej výchovy, deti z I. stupňa popoludní počas pobytu v ŠKD. Niektorí nesmelo skúšajú prvé krôčky na ľade, ďalší sa v korčuľovaní zdokonaľujú. Príjemne strávený čas!  

          • Tretiaci do sveta bábik a za históriou Malaciek

          • V stredu 22. januára 2020 sa žiaci 3. A - podobne ako ich kamaráti z 3. C minulý týždeň - vybrali do malackého MCK. Najskôr si prezreli úžasnú výstavu zbierky bábik a kočíkov s názvom Letom svetom PhDr. Márie Orgoňovej. Potom vyšli do muzeálnej časti, aby sa dozvedeli o histórii nášho mesta a oboznámili so zaujímavými exponátmi. Naši tretiaci obdivovali lampy, mažiare či džbány...

          • Hókus-pókus v 5. C

          • Aj naši piataci si vyskúšali čaro chémie. V detskom laboratóriu Strednej odbornej školy chemickej v Bratislave sa presvedčili, že chémia je všade okolo nás. V utorok 21. januára 2020 sa zahrali na malých vedátorov. Svojimi pokusmi si overili poznatky o vitamíne C a jeho obsahu v potravinách. Ktoré ovocie alebo zelenina obsahuje najväčšie množstvo vitamínu C? Oni to už teraz vedia. Prvé dotyky s chemickým laboratóriom sa našim deťom veľmi páčili.  

          • Úspešná Olympiáda v anglickom jazyku

          • V stredu 15. januára 2020 sa v malackom CVČ uskutočnilo okresné kolo 30. ročníka Olympiády v anglickom jazyku. V písomnej časti riešili súťažiaci úlohy zamerané na slovnú zásobu, gramatiku, počúvanie s porozumením a čítanie s porozumením. V ústnej časti viedli voľný rozhovor a pracovali s obrázkom. V kategórii 1A sa stretlo desať súťažiacich. My sa tešíme druhej priečke siedmaka Simona Vasilieva. V kategórii 1B sa spomedzi štrnástich účastníkov najlepšie darilo našej deviatačke Natálii Kleštincovej. So šesťdesiatimi siedmimi bodmi zvíťazila a postúpila do krajského kola. Budeme držať palce!