• Prváci o bezpečnosti

          • Tešíme sa, že si na začiatku januára cestu medzi našich prváčikov našla Ľubica Dankovičová, preventistka OR PZ v Malackách. Aj v oddelení ŠKD triedy 1. C sa uskutočnila beseda o bezpečnom správaní sa.  

          • Novoročné prianie

          • Milí priatelia, zaželajme si v roku 2020 zdravie, šťastie, radosť, pokoj v rodinách i v škole a mnohé spoločné úspechy. Tešme sa na stretnutie 8. januára 2020!

          • OZNAM

          • Vážení rodičia,

            v zmysle VZN odsúhlaseného MsZ v Malackách dňa 12. 12. 2019 si Vás dovoľujeme informovať o zmene výšky poplatkov uhrádzaných v ZŠ Dr. J. Dérera Malacky v kalendárnom roku 2020:

            1. na čiastočnú úhradu nákladov na činnosť školského klubu detí od 1. 1. 2020 prispieva zákonný zástupca žiaka mesačne na jedného žiaka sumou 15 €,

            2. zákonný zástupca žiaka základnej školy prispieva na režijné náklady v školskej jedálni paušálnou sumou 5 € mesačne. Príspevok zákonného zástupcu žiaka na režijné náklady sa uhrádza mesačne vopred a je nevratný. Zákonný zástupca za každého žiaka, ktorý odoberie aspoň jednu stravnú jednotku v mesiaci, uhrádza príspevok na režijné náklady v plnej výške.

            Pozn.

            Zákonný zástupca žiaka II. stupňa prispeje sumou 0,03 € na nákup potravín na jeden vydaný obed, teda sumou približne 0,60 € mesačne.

            Stravník, resp. zákonný zástupca dieťaťa, sa odhlasuje z obeda do 14.00 hod. predchádzajúceho pracovného dňa. V škole robíme na začiatku prvej vyučovacej hodiny kontrolu prítomnosti žiakov. Tých, ktorí nie sú na vyučovaní prítomní, vedúca školskej jedálne z obeda odhlási. Ak je žiak prihlásený na obedy, v škole je prítomný, nebol vopred odhlásený a obed neodoberie, je zákonný zástupca povinný uhradiť sumu za celý obed.

          • Vianočný turnaj vo florbale

          • V stredu 18. decembra 2019 sa v Športovej hale Malina uskutočnil Vianočný turnaj vo florbale, ktorý pre žiakov malackých škôl pripravil florbalový klub 1. SC Malacky. Žiaci II. stupňa, nadšenci hry s dierkovanou loptičkou, prežili športové predpoludnie korunované víťazstvom našich chlapcov a tretím miestom dievčat. Ďakujeme za príjemné stretnutie, priatelia!  

          • Predvianočná nálada

          • Hoci počasie to vôbec nenaznačuje, rýchlo sa blížia Vianoce, sviatky pokoja i radosti. Deti z našej školy sa prišli  utorok 17. decembra 2019 do malackej vianočnej dedinky predstaviť programom pripomínajúcim podstatu nadchádzajúcich dní, ktorá spočíva v rodinnej blízkosti, potešenia zo stretnutí a prostého rodinného šťastia. Ďakujeme za príjemný podvečer!  

          • Putovanie odpadu v siedmom ročníku

          • Ochrana životného prostredia sa stala jednou z najdôležitejších tém. Lektorka z Inštitútu aplikovanej ekológie DAPHNE hľadala v utorok 17. decembra 2019 s našimi siedmakmi odpovede na otázky, kam putujú odpady z nášho koša. Žiaci sa zaoberali tým, či môžeme ovplyvniť množstvo odpadu a či dokážeme prispieť k zníženiu množstva vyhodených vecí. Ďakujeme za inšpiratívne predpoludnie!

          • MINI COOL a MIDI COOL volejbal v tomto roku odštartovaný

          • Už piaty rok je naša škola súčasťou turnajov v MINI COOL a MIDI COOL volejbale. V pondelok 16. decembra 2019 sa mladšie aj staršie žiačky stretli v zápasoch s rovesníkmi zo ZŠ na Záhoráckej ulici. Ďalšie kolo sa odohrá v januárovom termíne. Dúfame, že sa našim dievčatám bude opäť dariť.

          • Pytagoriáda

          • V utorok 10. decembra 2019 sa v jedálni stretli nadšenci matematiky z tretieho, štvrtého a piateho ročníka, v stredu 11. decembra 2019 zasa zo šiesteho, siedmeho, ôsmeho ročníka, aby sa zahĺbili do riešenia matematických úloh 41. ročníka súťaže Pytagoriáda. Najúspešnejší riešitelia sa stretnú v marci s rovesníkmi v okresnom kole. 

          • Žiaci ôsmeho ročníka za históriou do Brna

          • V piatok 6. decembra 2019 navštívili ôsmaci brniansky Špilberk, pevnosť s bohatou históriou. Zamerali sa na kazematy, podzemné chodby slúžiace ako prístup k delovým komorám či sklady vojenského materiálu a ubytovanie. Na Špilberku boli vstavané v polovici 18. storočia do severnej a južnej hradnej priekopy. Nachádzali sa v nich aj pece, ktoré mohli napiecť chlieb až pre 5000 ľudí a v severných kazematách mohlo byť ubytovaných až 1200 vojakov. Do polovice 19. storočia kazematy slúžili ako jedno z najtvrdších väzení svojej doby v Európe. Žalár sa tu potom objavil už len za protektorátu, keď na hrade sídlilo nejakú dobu gestapo. Špilberk v roku 1962 vyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku s ohľadom na utrpenie tunajších väzňov. Veď práve tu končili aj takzvaní politickí väzni z rôznych krajín monarchie bojujúci za ľudské práva, slobodu národov a proti bezpráviu. I preto mal Špilberk povesť žalára národov. No a v centre mesta sa naši žiaci naladili predvianočne. 

          • Mikulášsky deň u nás

          • Adventný čas aj v našej škole spríjemnil príchod Mikuláša s družinou anjelov i čertov. Deviataci sa na šiesty decembrový deň pripravili a potešili všetkých, no najmä tých mladších. Školou zneli pesničky, recitovali sa básničky. Žiaci I. stupňa sa spoločne predvianočne naladili na koncerte. Príjemný deň!

          • 8. A o komikse

          • Literárna kuchyňa knižnice malackého MCK sa v stredu 4. decembra 2019 otvorila pre našich ôsmakov. Tí zisťovali, z ktorých ingrediencií sa pripravuje komiks, príbeh tvorený sériou kreslených obrázkov s krátkym textom, väčšinou priamou rečou v bublinách. O vytváraní komiksov z literárnej predlohy, o výtvarnom spracovaní príbehov sa so žiakmi 8. A porozprávali spisovateľ Martin Jurík a výtvarník Andrej Wsól. Ďakujeme za rozprávanie na zaujímavú tému!

          • Šiestaci ako bystrí gurmáni

          • Žiaci 6. A triedy navštívili v utorok 3. decembra 2019 laboratórium Strednej odbornej školy chemickej v bratislavskom Vlčom Hrdle.  Prostredníctvom programu Bystrí gurmáni sa zaoberali otázkou, prečo plody ovocia a zeleniny sú farebné a zdravé. Chemickým experimentom Šampión vitamín C deti zisťovali obsah tohto vitamínu v čerstvej a priemyselne vyrábanej citrónovej a pomarančovej šťave. V pokuse Ovocná a zeleninová výzva bádatelia porovnávali obsah vitamínu C v rôznych druhoch ovocia a zeleniny. V záverečnom pokuse Dúha šiestaci pripravili sériové riedenie ovocných štiav a zisťovali ich zloženie podľa farby a vône. Vďaka za zaujímavé predpoludnie!

          • Geografická olympiáda

          • Sklonené hlavy nad mapami, určovanie azimutu, cestovanie po všetkých kontinentoch... Päťdesiat žiakov II. stupňa sa zúčastnilo v utorok 3. decembra 2019 školského kola 48. ročníka Geografickej olympiády. Najúspešnejší v jednotlivých kategóriách budú pokračovať v príprave a na začiatku februára sa stretnú s nadšencami zemepisu v okresnom kole. 

          • Mikuláš sa už stretol s deťmi v ŠKD!

          • Advent, čas očakávania, sme v našej škole začali už v piatok 29. novembra 2019. Deti v ŠKD si najskôr pozreli divadelné predstavenie Bábkového divadla Lienka, potom sa stretli s Mikulášom i čertom. Potešili sa sladkému kalendáru, ktorý našim žiakom pripomenie dni zostávajúce do Vianoc. Tie by sme si mali spríjemňovať - nielen sebe, ale i ľuďom okolo seba. Teší nás, že sme sa opäť mohli stretnúť s klientmi a so zamestnancami Domu Svitania, ktorí ponúkli našim žiakom svoje výrobky. Tretiaci, štvrtáci aj niektoré pani učiteľky pripravili balíčky s potešením pre seniorov. Radostné a pokojné dni! 

          • Aj malí môžu pomáhať prírode

          • S mimovládnou organizáciou DAPHNE – Inštitútom aplikovanej ekológie, spolupracujeme niekoľko rokov. Po prvý raz sa však v našej škole pod vedením lektoriek z uvedenej organizácie uskutočnilo stretnutie učiteľov materských škôl a 1. a 2. ročníka ZŠ. Program Aj malí môžu pomáhať prírode vychádza z knihy šiestich príbehov o ochrane prírody Napínavé dobrodružstvá Toly, Poly a Emila. Prostredníctvom nej sa učiteľom prezentovala metodika práce s  knihou aj 2 nové environmentálne výučbové programy. Dňa 29. novembra 2019 sa učitelia stretli vďaka podpore z Medzinárodného Vyšehradského fondu. Zaujímavé námety určite využijeme aj my vo výchovno-vzdelávacom procese.  

          • Všetkovedko zavítal i k nám

          • 28. novembra 2019 sa i naši druháci, tretiaci a štvrtáci zaradili medzi 22 000 detí na Slovensku, ktoré sa pustili do riešenia tridsiatich úloh z rôznych oblastí. Vo veľkom súboji o najmúdrejšieho medzi najbystrejšími deti dumali o prírodovede, vlastivede,slovenskom jazyku a literatúre, matematike, výtvarnej výchove... Sme zvedaví, ako sa našim žiakom darilo.

          • V basketbale dievčatá aj chlapci s bronzom

          • V pondelok 25. novembra 2019 a v utorok 26. novembra 2019 sa uskutočnilo okresné kolo v basketbale. V prvý deň vybehli na palubovku chlapci, v druhý deň okresný turnaj odohrali dievčatá. Naši žiaci hrali o tretie miesto, čo sa im aj podarilo získať. Blahoželáme!

          • Ôsmaci a deviataci v Aureliu

          • Ôsmaci a žiaci 9. A sa vo štvrtok 21. 11. 2019 a v piatok 22. 11. 2019 vybrali do bratislavského centra vedy Aurelium, aby si poznatky z fyziky overili aj na exponátoch interaktívnej výstavy. Naši žiaci experimentovali v oblasti optiky, mechaniky, dynamiky, akustiky, no azda najviac sa im pozdával automobilový trenažér. 

          • Príbeh hudby opäť aj u nás

          • V piatok 22. novembra 2019 sledovali žiaci 3. B, 4. A, 4. B, 5. B online druhý koncert Príbeh hudby s názvom O nesmrteľnosti. Prečo práve o nej? Mnohí hudobní skladatelia či interpreti sa stali nezabudnuteľnými - a to pripomenuli účinkujúci: Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Bratislavský chlapčenský zbor, rómsky folklórny súbor Romano Jilo, Maroš Klátik (klavír), Gabriel Rovňák ml., dirigent a sprievodca koncertom. Vďaka za zaujímavé stretnutie s hudbou!