• Street Floorball Cup

          • V sobotu 29. júna 2024 sa v horúcom letnom počasí stala naša škola opäť dejiskom florbalového turnaja Street Floorball Cup Malacky. V šiestom ročníku sme privítali 49 tímov v piatich kategóriách. Turnaj sa hral vo formáte traja na troch. Góly padali do malých bránok bez brankárov na troch zmenšených hracích plochách. Od deviatej hodiny sa postupne v desaťminútových intervaloch odohralo 143 zápasov. Priaznivci deravej loptičky si užili príjemný deň v priateľskej atmosfére.

          • Záver školského roka 2023/24

          • Pred desiatimi mesiacmi sme vstupovali do školského roka 2023/24 plní očakávaní, možno predsavzatí či prianí. V posledný júnový pracovný deň sú všetky tajničky v krížovke vylúštené, známe. Dňa 28. júna 2024 sa aj v našej škole uskutočnilo slávnostné ukončenie školského roka. Žiaci si prevzali vysvedčenia, ocenených pochvalou bolo 34 žiakov za úspechy v 47 predmetových olympiádach, súťažiach. Dvadsaťtri žiakov získalo pochvalu za reprezentáciu školy v rôznych športových zápoleniach. Teraz nás čakajú letné radovánky. Zaželajme si pokojné, no veselé, šťastné letné prázdniny! Dovidenia 2. septembra 2024, priatelia!   

          • Štvrtáci na potulkách Malackami

          • V poslednom školskom týždni sa vybrali štvrtáci na potulky naším mestom. Zaoberali sa históriou Malaciek, ich vývojom. Navštívili krypty, zašli do kaštieľa. Zaujalo ich aj výtvarné stvárnenie témy o opeľovačoch, ktorej sa venovali so svojimi pedagógmi žiaci ZUŠ v Malackách.  

          • Krásná jako kvítka...

          • Krásná jako kvítka ... je medzinárodná detská výtvarná súťaž v kresbe a grafike. Svoj domov má v meste Havířov v Českej republike. Jej vrcholom je výstava v KD Leoša Janáčka v Havířove. Tešíme sa, že v 32. ročníku uvedenej súťaže je v V. kategórii na druhom mieste Barbora Cvečková. V tomto roku mladí autori vytvárali výtvarné diela na tému Hudba spojuje. Blahoželáme!

          • Na I. stupni o basketbale

          • V utorok 25. júna 2024 sa v našej telocvični dozvedeli viac o basketbale žiaci I. stupňa. Túto populárnu kolektívnu hru pod vysokými košmi deťom priblížil Tomáš Pavelka, odchovanec basketbalového oddielu Strojár Malacky. Žiaci si spolu s pani učiteľkami vyskúšali viaceré aktivity s basketbalkou. Možno je medzi našimi žiakmi nádejný úspešný basketbalista. A možno stačí od septembra začať trénovať. 

          • V Slovenskom olympijskom a športovom múzeu

          • Šport je pre mnohých z našich žiakov prirodzenou súčasťou. Mnohí školu aj reprezentujú na rôznych podujatiach. Prečo sa nedozvedieť o športových disciplínach a slovenských športovcoch viac? Túto možnosť ponúka v bratislavskom Dome športu Slovenské olympijské a športové múzeum. Doň zavítala v utorok 25. júna 2024 skupina našich športovcov, aby sa dozvedeli o vôli, vytrvalosti, trpezlivosti športových osobností. Prezreli si aj mnohé trofeje a vyskúšali si trenažéry. Príjemný deň v závere školského roka.  

          • Filatelistická olympiáda

          • Filatelistická olympiáda píše svoju históriu od roku 1973. Vďaka spolupráci s Klubom filatelistov ZSF 52 - 32 Malacky a práci pána učiteľa Pašteku sa nám darí už mnoho rokov zapájať do nej nielen našich žiakov. Príprava učí mladých nadšencov poštových známok trpezlivosti i precíznosti. Súťaž má dve časti. Jej účastníci riešia test a sami vytvárajú exponát na zadanú tému, ktorou sa tento rok stal šport. V Belušských Slatinách sa na piatom mieste umiestnila ôsmačka Dominika Kuklovská. 

          • Hollého kolíska maľovaná

          • Po tretí raz sa uskutočnila literárno-výtvarná súťaž Hollého kolíska maľovaná. V nej sa upriamuje pozornosť na osobnosť Jána Hollého, spisovateľa, prekladateľa, katolíckeho kňaza, ktorý pochádzal z Borského Mikuláša. A práve prepojenie tohto dejateľa a nášho regiónu ponúka mnohoraké možnosti stvárnenia tejto témy. Lea Tesárová, prváčka, nakreslila obraz Dudok sa pozerá na pieskové duny Borskej nížiny. Jej výtvarné stvárnenie patrí medzi ocenené dielka spomedzi 242 plošných a priestorových prác. Do literárnej časti sa zapojilo 39 žiakov. Ocenených bolo osem prác, medzi nimi aj Príbeh Jána Hollého Hanky Sivákovej a Život Martina Hlaváča, našich ôsmakov.

          • Pozdrav zo stovežatej

          • Žiaci 9. ročníka vyrazili do jedinečnej učebnice histórie a architektúry. Navštívili mesto s úžasnou atmosférou. V Prahe vo štvrtok 20. júna 2024 zašli na hrad, do centra mesta, v piatok obdivovali rozárium, pokochali sa pohľadmi z Petřína. 

          • Slávnostná školská akadémia

          • V stredu 19. júna 2024 sa v malackom Kulturním domečku uskutočnila naša tradičná slávnostná školská akadémia. V programe sa predstavili s pásmom básní, piesní i tančekom deti z 1. A i 2. A. Vypočuli sme si prednes povesti v podaní Maríny Ivanovej, zaujímavý príbeh prednesený Emou Zemánkovou, ukážku z tvorby Hanky Husákovej v podaní Adama Štovku. Piesňami potešili Caleb Garcia či Lena Húšťavová, moderným tancom ôsmačky a folklórnym Dorota Danihelová so Samuelom Pištelákom. V druhej časti si šesť desiatok žiakov prevzalo ocenenie za úspešnú reprezentáciu školy v školskom roku 2023/24.  

          • V Račkovej doline

          • Liptovská časť Západných Tatier sa stala cieľom potuliek našich detí. V týždni od 10. do 14. júna sa do Račkovej doliny vybrali tretiaci a štvrtáci. Nie celkom priaznivé počasie neobralo deti o dobrú náladu. Od 17. júna 2024 trávia slnečné dni v škole v prírode druháci, tretiaci i štvrtáci. Navštívili Pribylinu, potúlali sa po turistickom chodníku. Páčilo sa im v podzemí pod vežami v Liptovskom Jáne, kde sa dozvedeli o príbehu mince. Páčili sa im obrovské drevené sochy - zašli aj za pionierkou Vierkou. Osviežili sa v prírodnom termálnom prameni, užili si výtvarné tvorenie. 

          • Deviataci v Permoniu

          • Žiaci 9. B si vybrali na záver školského roka zaujímavý výlet. V pondelok 17. júna 2024 sa vybrali za rieku Moravu. Navštívili jedinečný zábavný park Permonium v Oslavanoch: dozvedeli sa o dobývaní uhlia, plnili úlohy, aby si mohli odniesť ako pripomienku príjemného dňa postavičku banského škriatka, prekonávali svoj strach aj sami seba v lanovom centre. 

          • Opäť naše anglické hviezdičky

          • Naši žiaci sa aj tento rok zapojili do celoslovenskej anglickej súťaže Englishstar. Vo štvrtok 20. júna 2024 sa uskutočnilo dlho očakávané vyhodnotenie a žiaci si prevzali diplomy a drobné ceny. Celkovo sa do súťaže zapojilo z našej školy 81 žiakov 1. až 8. ročníka. Z písomného testu malo 36 žiakov percentuálnu úspešnosť nad 90 %,  ba jedenásti z nich zvládli test na sto percent. Veľmi sa tešíme tomuto úspechu našich anglických hviezdičiek a ďakujeme všetkým za účasť a krásne výsledky. 

          • Prváci o indických bájkach

          • Výtvarná súťaž Indické bájky očami slovenských detí je pre našu školu novinkou. V jej 10. ročníku porota posudzovala sedem stoviek výkresov, ktorých autormi boli deti v rôznych katégóriách z celého Slovenska. Našich najmladších z 1. A triedy oslovila téma bájky Škaredý strom, ktorej ponaučenie hovorí o tom, že máme byť spokojní s tým, čo máme. Veľmi sa tešíme, že za výtvarné spracovanie získala druhé miesto Zoya Moravec a tretie miesto Miloš Kurina. 

          • Šiestaci na zámockej pátračke

          • Žiaci šiesteho ročníka počas minulého týždňa zažili príjemný čas v malackom Zámockom parku. Pani učiteľka pripravila pre žiakov zaujímavú formu hodín biológie. Žiaci pozorovali v parku stromy a vypracúvali úlohy: mali vyhľadať v parku strom a určiť jeho pozíciu na mapke, mali zakresliť listy stromov či vytvoriť odtlačok kôry, vyriešiť tajničku. Šiestaci určite zistili dôležitú vec: je dobré chodiť po známych miestach s otvorenými očami. Vtedy sa dozvieme veľa nového.  

          • Tajnou cestičkou v zámku Schloss Hof

          • Nastúpiť do vlaku, v Devínskej Novej Vsi prejsť k mostu nad riekou Moravou, pokochať sa peknými pohľadmi na rieku a potom sa vybrať na tajnú cestičku v zámku Schloss Hof. Počas netradičnej prehliadky deviataci a niekoľkí piataci v piatok 14. júna 2024 nahliadli na netradičné miesta v zámku. Spoločne prešli chodbami pre služobníctvo, točitými schodiskami, nereštaurovanými miestnosťami a pod temnými pivničnými klenbami. Naši žiaci sa dozvedeli o živote služobníctva a rôznych historických udalostiach. Všetkým sa páčilo aj stretnutie so zvieracími obyvateľmi zámku.

          • Siedmaci a ôsmaci na exkurzii

          • V piatok 14. júna 2024 sa žiaci 7. C a 8. B vybrali na zaujímavú exkurziu. Navštívili spoločnosť zaoberajúcu sa výrobou sklenených obalov a recyklovaním starého skla, firmu Vetropack v Nemšovej. Potom sa zastavili v Trenčíne, aby sa potešili pohľadmi z hradu na vysokom brale. 

          • Piataci a šiestaci na ceste históriou

          • Archeológia umožňuje cestovanie v čase, objavovanie života minulosti a lepšie pochopenie súčasnosti. Žiaci 5. B a 6. A urobili dňa 14. júna 2024 spoločne krok v čase a vyrazili na pútavú cestu históriou. Zahrali sa na archeológov v Archeoparku Cífer - Pác. Spoznali túto „detektívnu“ profesiu bližšie a zapojili sa do simulovaných archeologických vykopávok. Odkryli skryté artefakty a pomocou interaktívnych a vzdelávacích panelov v múzeu sa snažili rozlúštiť, aké poklady našli, na čo slúžili a pokúsili sa ich priradiť ku konkrétnym obdobiam. Archeopark žiakov previedol historickými obdobiami od mladšej doby kamennej až po stredovek a predstavil im dva kultúrne fenomény vtedajšej doby – rímsky a germánsky. Na ceste za históriou pokračovali ďalej. Vydali sa naprieč starým jablkovým sadom na dobrodružnú cestu do minulosti v History Parku v Štefanovej, interaktívnom bludisku v teréne. V každom zákutí ich čakalo iné historické obdobie. Všetko si mohli vyskúšať, chytiť, prejsť. Mali tak možnosť urobiť si predstavu, ako vyzerala rytierska sála v stredoveku, ako prebiehali napoleonské vojny, zablúdili ku Keltom, Germánom, Slovanom, objavili vojnový zákop, vojenský bunker, videli vozovú hradbu husitov a aj to, ako prežívali na našom území mongolskí nájazdníci. Vďaka za zaujímavé stretnutie s dejepisom.

          • Prváci a druháci v sokoliarstve

          • Naši prváci a druháci počkali na priaznivejšie počasie a dňa 11. júna 2024 vyrazili do prírodnej rezervácie Červený rybník. Navštívili sokoliarstvo, kde sa oboznámili so životom vtákov a dozvedeli sa viac o zákonitostiach prírody na náučnom chodníku. Príjemné predpoludnie strávené v prírode na Záhorí.

          • Šiestaci zážitkovo

          • V piatok 7. júna 2024 sa žiaci zo 6. A ponorili do sveta vedy naživo. Vďaka ineraktívnym exponátom objavovali vedecké poznatky skryté v zábavných experimentoch. Navštívili Aurélium, centrum vedy v Bratislave, ktoré je miestom, kde sa prelína zábava s učením. Ponúka približne stovku interaktívnych exponátov z rôznych oblastí vedy a techniky zameraných na matematiku, fyziku, chémiu, elektrotechniku, magnetizmus, termodynamiku, strojárstvo, robotiku, optiku. Šiestakov zaujala aj sekcia venovaná prírode a ľudským zmyslom. Samostatnou časťou je Teslov svet, ktorého súčasťou je Teslova cievka a ďalšie exponáty pracujúce s vysokým napätím. Zážitok z návštevy umocnila aj laserová show, ktorú žiaci mali možnosť vidieť v úvode návštevy. Po poznávaní sa žiadal pohyb. Žiaci navštívili centrum Kids´ House, ktorého súčasťou je trampolínová aréna. Tu si mohli vyskákať a vybehať sa, ba využili aj možnosť zahrať si laserovú hru v Laser zóne. Nečudo, že žiaci zhodnotili výlet slovkom „mega“.